e-megoldások

2020.01.26. 07:00

Könyvelők, figyelem: eltűnnek a szatyorban átadott számlák!

A magyar könyvelők munkaidejük akár háromnegyedét is adatrögzítéssel töltik – derült ki egy körükben készített friss felméréséből, amelyből az is látszik, hogy megbízóik kevesebb, mint negyede alkalmaz digitális eszközöket a számláik kezeléséhez.

Vas Népe

Az új megoldással a könyvelők jelentős versenyelőnyhöz juthatnak majd: adatrögzítés helyett a tanácsadásra és az ügyfél-kapcsolattartásra fókuszálhatnak

Fotó: Shutterstock

A magyar könyvelők közel 50 százaléka tölti a munkaideje felét monoton feladatokkal, harmaduk pedig a munkaideje háromnegyedében végez ilyen tevékenységet, miközben stratégiai tanácsadásra, ügyfél-kapcsolattartásra alig marad idejük – derült ki a vállalat felméréséből. A megkérdezett könyvelők nagy része kifejezetten bátorítja az ügyfeleit, hogy használjanak elektronikus megoldásokat – például online számlázóprogramot – a számlázás könnyítése érdekében. Ennek ellenére megbízóik kevesebb, mint negyede alkalmaz digitális eszközöket ilyen célból.

Az új megoldással a könyvelők jelentős versenyelőnyhöz juthatnak majd: adatrögzítés helyett a tanácsadásra és az ügyfél-kapcsolattartásra fókuszálhatnak
Fotó: Shutterstock

2020. július 1-jével fontos változás várható az online számlajelentés életében: eltörlik a jelenlegi 100 ezer forintos jelentési értékhatárt. Az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni, függetlenül az áfa összegétől. 2021 januárjától már az összes kibocsátott számlát jelenteni kell majd.

A digitális ökoszisztéma használatával a könyvelők terhelése kiegyenlítettebb lesz: azonnal látják a rendszerben, ha beérkezik egy számla és tennivalójuk van vele – szemben a jelenlegi gyakorlattal, amikor bizonyos időközönként az ügyfelek egyszerre, nagy számban küldik el az online számláikat a könyvelőnek, vagy éppen kinyomtatva viszik el a számlákat egy nejlonszatyorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!