Változások a felsőoktatásban

2019.09.07. 07:00

Kötelező lesz a felvételihez a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi

Az innovációs minisztériumhoz kerül a felsőoktatás irányítása. Kötelező lesz a felvételihez a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi. Tavasszal újra emelkednek az ösztöndíjak – néhány változás a felsőoktatásban a 2019/2020-as tanévtől.

Vas Népe

Tavasszal újra emelkednek az ösztöndíjak

Fotó: Shutterstock

Az innováció lehetőségeinek birtokában Magyarország versenyképessége jelentősen növekszik a felsőoktatás Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerülésével. Ezért a kormány úgy döntött, hogy a felsőoktatás 2019. szeptember 1-jétől az Emberi Erőforrások Minisztériumától átkerül az ITM-be.

Kötelező lesz a felvételihez a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi: a 2020-as felsőoktatási felvételire csak azok jelentkezhetnek, akik legalább egy emelt szintű érettségit és egy B2-es szintű nyelvvizsgát szereznek. Az idén még nem volt érvényes az új szabály.

Tavasszal újra emelkednek az ösztöndíjak
Fotó: Shutterstock

Tavasszal újra emelkednek az ösztöndíjak: 2019. február 1-jétől 8 százalékkal (119 000 forintról 128 520 forintra) emelték, 2020. február 1-jétől pedig 166 600 forintra növelik a hallgatói normatívát. Ez azt jelenti, hogy emelkedni fognak a szociális és a tanulmányi ösztöndíjak az egyetemeken és főiskolákon, ezeket a támogatásokat ugyanis a hallgatói normatíva összege alapján állapítják meg.

Októbertől nyelvi diákhitelt is lehet igényelni: ez a tanulmányi kölcsön az aktív és passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, valamint a már végzett hallgatókat segíti a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzésében. Nyelvtanulásra összesen 500 ezer forint vehető fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!