Több felületen is használhatjuk!

2019.04.20. 07:00

Kreatív bútorszépítés tejfestékkel

A vintage, azaz a huszadik század első évtizedeitől nagyjából a hatvanas évekig viselt öltözékek, lakberendezési tárgyak stílusát jelölő kifejezés az elmúlt években újra hódít. A stílus egyik jellemzője a bútorok finom, szinte áttetsző vagy matt festése, amit magunk is könnyen kivitelezhetünk, tejfestékkel.

Nemes Judit

Kiss Annamária javasolja, hogy a bútorok felületéről a lakkot mechanikusan, például csiszológéppel távolítsuk el festés előtt

Fotó: Horváth Balázs

Régi, dédnagyszüleink korából való megfakult fotókat nézegetve biztosan sokan álmodozunk arról, vajon milyen lehetett az élet akkoriban. Ezzel a vágyunkkal nem vagyunk egyedül, hiszen az elmúlt nyolc-tíz évben visszaköszönnek a boltokban az apró virágmintás bögrék, a felújított kredencek. Ha kedvünkre való ez a stílus, és van egy kis kézügyességünk, otthonunkat is felfrissíthetjük magunk festette vintage-hatású ki­egészítőkkel. Kiss Annamária alkotóműhely-vezetővel a tejfestékről és alkalmazási módjairól beszélgettünk.

– Több száz éves receptúra alapján készülő anyagról van szó. Őrölt mészkőből, tej­fehérjeporból, agyagból és természetben fellelhető színező­anyagokból készítik, s ebben a por állagban lehet beszerezni is – mondta Annamária. Kiemelte, hogy ne öntsük fel egyszerre az egész csomag festéket, mert úgy egy-két nap alatt fel kell használni. A tejfesték tulajdonságaiban merőben eltér a többi felületszínezőtől: különböző felviteli technikák révén különleges mintázatot készíthetünk vele a bútorokon. – Létezik egy re­pesztéses módszer: kétféle színre van szükség ehhez, az alapszínre, s amikor az megszárad, repesztőlakkot kell fel­vinni, majd ennek száradása után jöhet a következő árnyalat, ami több helyen meg fog repedni. Ezt a hatást semmilyen más festékkel nem lehet létrehozni – foglalta össze Annamária. Van „visszamosós” megoldás is, amelyben szintén két árnyalatra lesz szükség: az alsó színre – száradás után – ráfestjük a másikat, majd miután megszáradt, nedves ronggyal foltokban visszatörölhetjük, így ezeken a helyeken kitűnik az alsó szín a felső alól. Ezen antik hatású technikák mellett a sima festés is mutatós: ecsettel egy-két rétegben áthúzzuk a faanyagot, és hagyjuk teljesen megszáradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!