Hétvége

2009.09.26. 02:25

Kulturális örökség is a forrás

Kemestaródfa - A Kulturális örökség napjai rendezvénysorozatba az idén a kemestaródfai Miród-forrás is bekapcsolódott. A kegyhelyen az ünnepi szentmise után vallási témájú kulturális műsort láthattak az érdeklődők.

Simon Erzsébet

Az elmúlt hét végén tartották a kemestaródfai Miród-forrásnál azt az egyébként hagyományos ünnepséget, amely ezúttal része volt a Kulturális örökség napjai rendezvénysorozatnak is.

A program Takó Gábornak, a Miród-forrás kegyhely vezetőjének a köszöntőjével kezdődött. Elmondta, hogy nagy megtiszteltetés a kegyhelynek és a községnek, hogy a Kulturális örökség napjai eseményeinek egyik helyszíne lett a Miród-forrás. A Miród-forrásért Egyesület elnöke megemlékezett a kegyhely két támogatójáról, Tóth Imréről és dr. Zimics Béláról, akik az idei évben hunytak el.

A rendezvény Kovács Ferencnek, a Vas Megyei Közgyűlés elnökének ünnepi köszöntőjével folytatódott. Az elnök elmondta, hogy a kezdeményezés Történelmi műemlékek nyílt napja néven 1984-ben indult Franciaországból, majd 1991-ben az Európai Unió támogatásával Európai örökség napok néven nyerte el mai formáját. Ezt az ünnepségsorozatot Európa 48 országában tartják meg minden év szeptemberében. Az eseményt minden országban koordinátorok fogják össze, akiknek a munkáját lelkes helyi aktivisták, szervezők, civil szervezetek segítik. Az elnök kiemelte a Miród-forrásnak a kistérségben, illetve megyei szinten betöltött szerepét. Önök itt, Kemestaródfán kialakították a nemzet kollektív emlékezetének esszenciáját képező szakrális gyűjtőhelyet - fogalmazott az elnök.

A Miród-forrásról elmondta, hogy utánozhatatlan, ami itt évek alatt a civil kezdeményezés erejét bizonyítva történt. Önök már nemcsak a földi teljességben gondolkodnak, élnek és építkeznek, hanem a híd által egy más dimenzióban is - mondta Kovács Ferenc, majd ezekkel a szavakkal zárta mondandóját: Jó ma itt önökkel lenni, és vallani a lélek hosszán egymásra találva: Uram, jó nekünk itt lennünk .

Az ünnepi köszöntő után dr. Stift Zoltán, a kegyhely plébánosa egy gyönyörű imával köszöntötte az egybegyűlteket, majd a szentmise következett, melyet Déri Péter püspöki titkár mutatott be. A szentbeszédben elmondta, hogy az egyházi szakrális helyek is kinyíltak a Kulturális örökség napjai alkalmából. Továbbá a legújabb püspöki körlevélből idézve a papi hivatás fontosságáról beszélt, valamint arról, hogy minél több kispapra lenne szükség, akik méltó módon terjesztik Isten igéjét.

A szertartást követő kulturális műsort a szervezők úgy próbálták összeállítani, hogy az egyes részek a helyhez kötődjenek, s vallási témájúak legyenek. Ennek keretében először a Csákánydoroszlói Vegyeskar adott elő három vallási, illetve a magyarságról szóló éneket. Majd megható pillanatok következtek. Geng Péterné énekmondó szívhez szóló szavakkal és egy gyönyörű énekkel búcsúzott a falu szülöttétől, dr. Zimics Bélától, aki nemrég távozott az élők sorából, és aki nagyon sokat tett a kegyhelyért és a faluért.

A program koszorúzással folytatódott. A Sinkovits Imre Emléktársaság mellett a Vas Megyei Közgyűlés részéről Nagy Gábor, a turisztikai és sport bizottság elnöke koszorúzott a Sinkovits-emlékműnél. Kiss László, a Sinkovits Imre Emléktársaság tagja emlékezett a Nemzet Színészére, kiemelve a helyhez való kötődését. (Sinkovits Imre az 1940-es évek végén mint cserkészvezető járt a forrásnál, és cserkészeivel tisztogatta, gondozta azt.)

A kulturális program Németh Zsuzsanna prózamondó előadásával folytatódott, akit a Felsőmaráci Asszonykórus követett. A maráci asszonyok is három énekkel kedveskedtek a megjelenteknek.

A kulturális műsort és az egész rendezvényt a himnuszok zárták. A résztvevőket a kegyhelyet gondozó egyesület és a helyi egyházközség látta vendégül süteménnyel és üdítővel.

A szervezők máris kinyilvánították, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel jövőre is megtartják a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!