Mesélő házak

2020.09.05. 15:30

Kuruc favágók Surányban

Sigray József címerének 1724-ben készült változatán a címerpajzs egy épület romjain áll, s rajta ott a felirat: CANDORE ET FIDELITATE (buzgósággal és hűséggel). A címereken szereplő ábrázolás a legtöbbször csak közvetve ad információt annak tulajdonosáról. Ez alkalommal kicsit más a helyzet.

Orbán Róbert

Ma is áll Vassurányban a Sigray-kastély

Fotó: Orbán Róbert

óA leegyszerűsített, stilizált rajzon minden bizonnyal a Sigray család lerombolt vassurányi kastélya szerepel, s ennek a romnak nagy szerepe volt a család későbbi történetében.

1706 júliusában Esterházy Antal kuruc tábornok parancsba adta egyik alvezérének, Szathmári Jánosnak, hogy „Sigray uram surányi kastélyát a demoliáltassa funditus”, azaz az alapjaiig romboltassa le. A kurucok az akciót augusztus 4-én hajtották végre. Elpusztították a kastélyt, és a melléképületeket felgyújtották, majd akkurátusan kivágták a gyümölcsfákat is.

Esterházy jó katonához illően dokumentálta az általa kiadott utasításokat. Tábori könyvében ez a parancs is szerepel.

A kastélyrombolás hátterében a politikai bosszú állt. Sigray József, Vas vármegye alispánja 1706 nyarán úgy ítélte meg, hogy a Rákóczi-féle háborúban fordulat következett be. Korábban ímmel-ámmal a kurucok oldalán volt, akkor azonban nyíltan hűséget fogadott a császárnak, labanc lett. Az átállást a kurucok árulásnak tekintették, Sigray kastélyát a földdel tették egyenlővé. A fák kivágásával pedig azt jelezték, az írmagja is vesszen annak, aki ilyet tesz.

Ma is áll Vassurányban a Sigray-kastély
Fotó: Orbán Róbert

Sigray élete is veszélyben forgott, de sikerült az Erdődyek monyorókeréki (ma Eberau, Burgenland) várába menekülnie, ott vészelte át a nehéz heteket. Ha elfogják, valószínűleg kivégzik, mint ahogy tették később a másik árulóval, Ocskay Lászlóval.

A házak lerombolása, felégetése nem állt távol a kuruc harci módszerektől. Éppen akkor, amikor Szathmári a surányi büntető expedícióra kapott megbízást, Esterházy levelet írt egy másik alvezérének, Kiss Gergely ezredesnek is. Őt azzal bízta meg, hogy folytassa az osztrák falvak felégetését.

A magyar folklórban fontos helyet foglalnak el a kuruc dalok.

Ez az időszak nemcsak a magyar néphagyományban jelenik meg, hanem az osztrákban is. Szomszédaink egy kicsit másképp ítélték meg az akkori eseményeket. Náluk a fogadalmi emlékek között külön csoportot képeznek az úgynevezett kuruc keresztek. Főként Bécs előterében találkozhatunk velük. Azért állították, hogy megmeneküljenek a kuruc veszedelemtől.

A Sigray-kastély parkja: nyugalom, harcok nélkül
Fotó: Orbán Róbert

Esterházy Antal és Sigray József nagyjából egyidősek voltak. Az előbbi egy régi főnemesi családból származott, az utóbbi egy feltörekvő új famíliából. Esterházy végig kitartott Rákóczi mellett. A szabadságharc leverése után Lengyelországba ment, majd onnan Törökországba emig­rált. 46 éves volt, amikor 1722-ben Rodostón pestisben elhunyt. Haláláról Mikes Kelemen is megemlékezett a Törökországi levelekben. „Eszterházi úr …nagy főfájást érzett, de mi nem is gondoltuk, hogy még a’ veszedelmes legyen; a’ pedig már a pestisnek jele volt és harmadnap múlva csak halljuk, hogy pestisben megholt”. Földi maradványait 1906-ban hazahozták Kassára. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona mellett nyugszik. Több városban, így Szombathelyen, Veszprémben és Miskolcon utca viseli a

nevét.

Bár utcát nem neveztek el róla, a maga módján Sigray József is elégtételt kapott. Az „átállásáért” megjutalmazták. Előbb bárói, majd grófi rangot nyert, s címerébe felvehette a „Buzgósággal és hűséggel” jelmondatot. Jól jövedelmező állami tisztségeket töltött be. Korábban csak egyszerű kastélya volt Surányban, majd egy sokkal szebbet és nagyobbat építhetett helyette. Az ő révén a család nagyot lépett előre a ranglétrán. (A család történetét Benczik Gyula írta meg az Iváncról szóló könyvében.)

Sigray József fia, Károly 1750-ben a vassurányi kastélyt, az ottani birtokot eladta. A Sigrayak sorsa a későbbiekben már Ivánccal fonódott egybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!