A világosság és az egységes stílus alapvető szabály

2019.09.08. 15:30

Lakberendezési hibák otthonunk szívében

Lakásunk lelke a nappali: központja a családi életnek, a barátokkal, rokonokkal való találkozásnak és néha a feltöltődésnek, a csendes elvonulásnak, olvasásnak is. Fontos tehát, hogy otthonosan, harmonikusan legyen berendezve: saját ízlés alapján, szakemberi segítség nélkül néha hibákba is futhatunk.

Nemes Judit

Csempésszünk játékosságot a nappaliba ötletes megoldásokkal, színekkel

Fotó: shutterstock

Amikor belépünk a bejárati ajtón egy lakásba, a legelső dolog, amit érzékelünk: mennyire világos vagy sötét a helyiség, ahova léptünk. Ugyanez jön elő a nappalinál is: a világosság barátságossá teszi a helyet, míg a kevés vagy kevesebb fénytől odúszerű lesz e központi helye a lakásnak.

Az első alapvető hibát itt követhetik el azok, akik nem helyeznek elég hangsúlyt akár – ha van lehetőség – az ablak méretének meghatározására, akár az elegendő mennyiségű fényforrás elhelyezésére. Ilyenkor, ősz elején még aktuálisabb a világosítás kérdése, hiszen – igaz, Szent Iván-éj óta – egyre rövidülnek a nappalok, ezzel igazán az új évszak beköszöntével szembesülünk.

Így a rossz hangulat megelőzésére is érdemes újragondolni a világosítás megtervezését – legalábbis a mesterségeset, hiszen nagyobb ablakot vágatni vagy üvegtéglának helyet üttetni akár a külső, akár valamelyik belső falban kevés esetben megvalósítható.

A legtöbb lakásban a szoba plafonjának közepéről lóg le egy csillár, vagy még egy falikar, állólámpa kap helyet a szobában. Költségvetéstől függően többféle módon lehet bevilágítani a teret: álmennyezetet készíttetni – nem muszáj az egész mennyezetre kiterjedőt, elég egy félkörívben haladót, hullámvonalat leírót vagy a plafonon a fal mentén körbefutót felszereltetni.

Spotlámpák számára az egyik legalkalmasabb tartó- és rejtőhely az álmennyezet: több spotot lehet elhelyezni rajtuk, bármilyen formában – akár csillagokként is beragyoghatják az esti órákban a nappalit, amikor lekapcsoljuk a fő világítást –, ráadásul ezeket nemcsak a megszokott „fehér” színben lehet beszerezni, többféle árnyalatban hozzájuk lehet jutni.

Csempésszünk játékosságot a nappaliba ötletes megoldásokkal, színekkel
Fotó: shutterstock

A második, jellemző hiba: a stílusok keveredése egy helyiségen belül. Egy lakberendezési trend szerint összeállítani a szoba berendezését alapvetően szakértői szemet és tudást kíván. Ha van egy meghatározott irányzat, amit szeretnénk a részletekbe menőkig visszatükrözni otthonunkban, akkor érdemes sokat olvasni a témában, utánajárni portálokon, vagy a megvásárolandó termékek előtt tanácsot kérni.

A stílusok keveredése ritkán veszi ki jól magát, a harmonikus eklektika megteremtése pedig még nagyobb kihívás, mint egy stílushoz tartozó bútorokat, képeket, kiegészítőket összeválogatni. Ha mégis az a cél, hogy több irányzatot ötvözzünk, meggondolatlanul ne vágjunk bele, mert káoszról mesélhet a végső arca a nappalinak. Célként az lebegjen előttünk, hogy élhető, lakható teret alakítsunk ki, amely évekig szolgál minket.

Arra is érdemes figyelni, hogy a stílusokhoz való ragaszkodás iránti igyekezet merevséget, a kialakult összkép pedig valamiféle hiányérzetet hozhat. Így bár amennyire lehet, követni érdemes az alapelveket, azonban a játékosságot, az egyediséget, hogy az a hely nem vegytiszta és nem múzeum, hanem családunk lakja, nem árt belecsempészni apró kiegészítők formájában: legyen az képkeret családi fotóval, több helyen visszaköszönő kedvenc szín, egy utazásról hozott szuvenír, vagy egy kézzel készített ajándéknak legyen helye a polcokon.

Fontos hangsúlyozni a szőnyegek erejét: egy, a szoba középpontjában fekvő méretes szőnyeg sokat dob a latban, ha otthonosságról van szó. Nélküle csupasz a padló, használatával azonban – még ha csak képzettársításként él is bennünk ennek hite – melegséget, puhaságot kölcsönöz a térnek. Természetesen, akármilyen szőnyeg nem teszi meg: illeszkedjen színében és mintájában is a szobához: ne legyen hivalkodó, ne emelkedjen ki a térből, inkább simuljon bele a környezetbe és passzoljon ahhoz a gondolathoz, mely szerint jelenléte alig észrevehető, de a hiánya azonnal feltűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!