a kéménybe esett

2020.01.04. 07:00

Macskabagoly-mentőakció – Aláfüstöltek egy kicsit

A Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontban télen is folyamatos a munka. Nemrég különös esethez riasztották az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait.

Gyöngyössy Péter

Ottó Erzsébet a megmentett madárral

Fotó: Szendi Péter

A kőszegi mentőközpontban tél derekán is folyamatos a munka. Ottó Erzsébettől, a központ madárgondozójától megtudtuk, jelenleg is 120 madár és öt sün lakója van a Chernel-kertnek. Egyebek mellett 14 gólyáról, 23 egerészölyvről, 22 vörös vércséről, 8 bagolyról gondoskodnak.

Nemrég Oszkóról érkezett egy bejelentés a mentőközpont vonalára, hogy egy bagoly van a kéményben, ezért nem lehet fűteni. Értesítették az illetékes természetvédelmi őrt, aki kiment a helyszínre és a rendkívül legyengült madarat eljuttatta a Chernel-kertbe.

Ottó Erzsébet a megmentett madárral
Fotó: Szendi Péter

– Nagyon rossz állapotban volt a macskabagoly – tudtuk meg Ottó Erzsébettől. – Lehet, hogy már napok óta nem evett, csupa korom volt, átázott, a tolla több helyen összetörött. A családi ház lakói be akartak gyújtani, de visszajött a füst. Miután már többször hiába próbálkoztak, belenéztek a kéménybe. Akkor vették észre, hogy egy bagoly zárja el a nyílást. Az történhetett, hogy a madár a kéményen pihent és vagy beleesett, vagy beleugrott a kéménybe, de aztán nem tudott kijönni. Még időben érkezett a segítség. A mentőközpontban, meleg helyiségben sikerült életet lehelni az állatba. Ma már az egyik röpdében lakik. Nyáron pedig visszakerülhet a természetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!