Utazó

2019.07.27. 15:30

Madrid mindig jó választás – A focirajongók számára kihagyhatatlan a stadiontúra

A magyar utazók egyik kedvelt úti célja Spanyolország, fővárosa, a több mint hárommillió lakosú Madrid pedig stabilan az első három között szerepel a népszerűségi listán. Nem véletlenül, hiszen olyan értékes látnivalókkal van tele, amiért érdemes az Ibériai-félsziget kellős közepére utazni. Hosszú hétvégés városnézésre télen-nyáron ideális utazás.

Osváth Sarolta

Különleges látnivalókat kínál a Palacio Real de Madrid, azaz a királyi palota, amely Spanyolország királyának hivatalos rezidenciája

A nemzetközi turizmust tekintve Madrid – Barcelonát is megelőzve – Spanyolország leglátogatottabb városa, Európában pedig a negyedik helyen áll. Bizonyára azért is, mert itt nincs szezon, egész évben tökéletes helyszín a kikapcsolódásra.

Kicsit kontinentális, de főleg mediterrán éghajlatának köszönhetően minden évszakban kellemes időjárással kényezteti a turistákat. (Az átlaghőmérséklet nyáron is 24 Celsius-fok!) Az pedig, hogy London és Berlin után Európa harmadik legnépesebb fővárosa, egyáltalán nem jelent zsúfoltságot, sőt, Madrid a világ egyik legélhetőbb, legtisztább városa.

Összességében pedig pazar módon elegyíti történelem és természet szépségeit, miközben a kultúra és a képzőművészet fellegvára. Madridban a művészetekben viszonylag egyszerűen nyakig merülhetünk, elég, ha a Paseo del Pradón, a város egyik leghíresebb sugárútján elindulunk a „művészeti aranyháromszög” felé. Alig egy kilométeres távolságon belül megtalálunk minden fontos múzeumot.

Különleges látnivalókat kínál a Palacio Real de Madrid, azaz a királyi palota, amely Spanyolország királyának hivatalos rezidenciája

A Prado a világ legnagyobb és legfontosabb múzeumainak egyike, tavaly hárommillió látogatót fogadott, s az idén ünnepli alapításának 200. évfordulóját. A hatalmas képtárban jelenleg több mint ötezer festményt, nagyjából ugyanennyi rajzot és ezer érmét őriznek. Ezek jelentős részét az impozáns épület 120 termes kiállítóterében meg is tekinthetjük. Olyan alkotók műveit láthatjuk eredetiben, mint Velázquez, Goya és Murillo, Dürer, Bosch, Rubens, Rembrandt, Van Dyck, Botticelli, Raff aello, Giorgione, Tiziano és Tintoretto. Érdemes megnézni a jubileum alkalmából rendezett, a Prado történetét és fejlődését bemutató kiállítást is.

A modern művek kedvelőinek a Reina Sofía nyújt kivételes élményt, ahol Dalítól Mirón át Picasso monumentális mesterművéig, a Guernicáig minden fontos mű megtalálható. A Thyssen-Bornemisza Múzeum 1600 festményével a világ második legnagyobb magángyűjteményének számít, itt az impresszionisták, az expreszszionisták, a XIX. századi európai és amerikai festők képei láthatók.

A helyi finomságokat sem szabad kihagyni

A festmények után sétára invitál a Plaza de Cibeles, sokak szerint Madrid legszebb tere és egyben szimbóluma is. Nemcsak tele van gyönyörű épületekkel és szökőkutakkal, hanem a Real Madrid focicsapata itt szokott találkozni a szurkolóival a nyertes meccsek után.

A tér közepén álló híres szökőkutat 1777 és 1782 között Ventura Rodrigez építette, érdemes lefényképezni a Palacio de Comunicaciones (a spanyol posta központja), valamint a Banco de Espana épületét is, amelyben harminc méter mélyen tárolják a spanyol nemzeti bank aranykészletét.

Focirajongóknak pedig érdemes megnézniük a Bernabéu stadiont

A focirajongók számára kihagyhatatlan a stadiontúra: a Real Madrid 85 ezer fő befogadására képes Bernabéu stadionjában a látogatók bemehetnek az öltözőkbe, a VIP-részlegre, a játékoskijáróba, a trófeákhoz és a Real Madrid Múzeumba, sőt, még a kispadra is leülhetnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!