könyvsorozat

2021.08.28. 07:00

Magyar műemlékek – Kőszegre és Szombathelyre csak 1960-ban, illetve 1961-ben került sor

A Képzőművészeti Alap Kiadó­vállalata 1953-ban ­indította el a Magyar műemlékek elnevezésű könyvsorozatot.

Orbán Róbert

A nyugat-dunántúli helyszínek közül a Sopront bemutató kötet már 1954-ben megjelent, de Kőszegre és Szombathelyre csak 1960-ban, illetve 1961-ben került sor. A kiadó igényes sorozatot tervezett, mindenhol az adott témát jól ismerő szerzőt bíztak meg a könyv megírásával. Szombathely esetében a szerzők Kádár Zoltán régész, művészettörténész, Géfin Gyula kanonok, egyháztörténész és Horváth Tibor Antal premontrei szerzetes, történész. A kitűnő könyvet ma is jó lapozgatni. Természetesen vannak benne olyan megállapítások, amelyeket a későbbi kutatások módosítottak, pontosítottak.

Itt kicsit megpihenve hátra­dőlhetnénk a székünkben, s a következő bekezdésben arról számolhatnánk be, hogy a könyv napjainkig hány kiadást ért meg. Hát kicsit másképp alakultak a dolgok. A könyv elleni támadás – így utólag – nem is tekinthető váratlannak. Az akkor még pártlapként működő Vas Népe 1961. szeptember 17-i száma Gosztonyi János „Történelemhamisítás állami pénzen” című egész oldalas írását közölte.

A szerző akkor a Vas megyei pártbizottság első titkára volt, s egyben a Népköztársaság Elnöki Tanácsának tagja. A bírálat tehát a legfelsőbb szintről érkezett. A leírtak szakvéleményként nehezen értelmezhetők. Az alaphangot a következő mondat adja meg: „Megengedhető-e, hogy egy állami kiadó olyan könyvet jelentessen meg, amelyben műemlékvédelem, illetve ismertetés ürügyén a klerikalizmus kap pie­desztált…?”

Gosztonyi szerint a szerzők a város történetének ismertetésekor szót sem ejtenek arról az osztályharcról, amit a szombathelyi dolgozók 19 évszázadon át folytattak. A város múltjával foglalkozó mű egyik legnagyobb hibája szerinte az, hogy Szily János személyét misztifikálja, őt új városalapítónak tekinti. Kifogásai vannak az egyes épületek ismertetésével kapcsolatban is. Véleménye szerint a könyv minden katolikus templomot megemlít, de mellőzi annak megemlítését, hogy a Derkovits utca 8. (ma Aréna utca 8.) számú háznál 1903-ban vörös zászlót avattak, az egyik Fő téri épület erkélyéről pedig 1919-ben Kun Béla beszélt.

A Művészet című folyóirat 1961. évi decemberi számában Aradi Nóra művészettörténész írt a könyvről. Ő is azt rója fel az egyik hibaként, hogy a műemlékekről szóló könyv nem említi Kun Béla beszédét. Gyakorlati tanácsokat is ad, úgy véli: „meg kell kívánni minden megjelenő kézirattól valamilyen „ideológiai minimumot”. Javaslata szerint a településmonográfiák kiadásánál a jövőben hozzájárulást kell kérni az illetékes tanácstól.

A Szombathely könyvről – a cikk szerzőjének ismeretei szerint – csak az Új Emberben jelent meg elismerő kritika.

Gosztonyi János később a Népszabadság főszerkesztője lett, majd a Magyarok Világszövetségének elnöke. Azt a politikai törekvést, hogy az egyházak kulturális befolyását csökkenteni kell, az ötvenhatos forradalmat követő ún. konszolidációs időszakban” többször is megfogalmazták.

Ez többek között a történelem marxista–leninista szellemű, „osztályharcos” bemutatását jelentette, beleértve ebbe a települések történetét is. Az, hogy a politikai mozgalom igényt jelentett be a múlt alakítására – esetenként a kisajátítására –, a történelemben többször is előfordult. Szombathely esetében valamilyen módon szerették volna kicsinyíteni, jelentéktelenné tenni az egyház szerepét a város fejlődésében. Ezt a célt „művelődéspolitikai eszközökkel” próbálták elérni.

Rendezvényeket és intézményeket is felhasználtak erre a célra. A Savaria karneválok esetében az első időszakban elvárás volt, hogy a város történetét élőképekben mutassák be. Az utolsó jelenetnél munkások vonultak nemzeti színű és vörös zászlókkal, közben az Internacionálé szólt, s ott volt a Vosztok űrrakéta makettje is. 1959-ben merült fel a Forradalmi Múzeum ötlete is, de a megalapítására csak bő egy évtizeddel később, 1970-ben került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!