Finom és egészséges

2019.05.26. 07:00

Megkezdődött a bodzaszezon

Szörpnek vagy lekvárnak használják fel a legtöbben a bodzát, vagyis annak virágzatát: lágy íze miatt kedvelt alapanyaga az italoknak, azonban az egészségre gyakorolt jótékony hatása is említést érdemel.

Nemes Judit

pixabay

Május végén úton-útfélen megcsodálhatunk egy-egy virágzó bodzabokrot: itt a szezonja a kellemes illatú növénynek. Felhasználni portól, szennyező anyagoktól védettebb helyről szedetteket ajánlott. A virágzatot akkor a legjobb leszedni, amikor az ernyő szélén lévő virágok már kinyíltak, a középsők azonban még bimbósak.

Érdemes ellátogatni a falvakba és begyűjteni a növény virágzatából: üdítőitalok, finom lekvárok készíthetők belőle. A fekete bodzacserje a bodzafélék családjába tartozik, virágai kicsik, fehérek-sárgásfehérek, és álernyőben összefogva alkotják jellegzetes virágzatát. Termése csonthéjas, apró fekete bogyó, amely szintén ehető.

pixabay

Virágai gyógyhatásúak: az illóolajon kívül főként flavonoidokat és szaponinokat tartalmaz, a belőlük készített teakeverék nyugtató, izzasztó, vizelethajtó hatással bír. Bogyói szerves savakban és C-vitaminban bővelkednek, fogyasztásukat izzasztásra, vizelethajtásra, továbbá álmatlanság és migrén ellen ajánlják. A virágokból és a bogyókból jellemzően üdítőitalokat, szörpöket és lekvárokat készítenek.

De nem minden bodzafélének ajánlott a fogyasztása: a feketével összekeverhető a földibodza, vagy más néven gyalogbodza, amelynek levele, termése enyhe, hányással, hasmenéssel járó mérgezést okozhat. A két növényt meg lehet különböztetni egymástól, a gyalogbodza másfél méternél kisebbre nő, virágainak illata nem kellemes, bogyói feketék, felálló terméscsoportban láthatók – ebben alapvetően eltérnek egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!