hétvége

2019.01.26. 15:30

Miért jött Kornyilov Kőszegre?

1916 augusztusában a KuK Hadügyminisztérium körözvényt tett közzé, amely szerint „Korniloff orosz tábornok kézre kerítőjének a hadügyminiszter 1000 K jutalmat fizet”.

Feiszt György

Kőszeg, Sziget utca 29. Innen szökött meg anno a lábadozó orosz tábornok Fotó: Unger Tamás

De mit követett el ez a „Korniloff”? Mi köze van Kőszeghez?

A rövid közlemény magyarázataként a Kőszeg és vidéke 1916. augusztus 20-i számában az alábbiakat írták: „A megszökött orosz tábornok és a vele szökött cseh tisztiszolga utáni nyomozás eredményre nem vezetett. Az eddig kinyomozott adatok alapján megállapítható, hogy a szökésre régen és gondosan készültek, és alighanem osztrák-magyar egyenruhában, hamisított okmányokkal felszerelve sikerült nekik a határt átlépni. A szökésük csak 15 óra elmúltával vétetett észre s ez olyan előny, amelyet a nyomban leadott több száz távirati jelzés ellensúlyozni képtelen volt.”

Kőszeg, Sziget utca 29. Innen szökött meg anno a lábadozó orosz tábornok Fotó: Unger Tamás

A katonai hatóságok közegei helyszíni vizsgálatot folytattak és Kőszeg valamennyi szükségkórházát átkutatták. Ezek közül eredeti állapotában csak a mai Sziget utcai épület áll. Lavrentyij Gregorijevics Kornyilov nevét orosz katonai legendák őrzik. A „borotvált fejű kozák”, akinek, Alekszejev tábornok mondása szerint „oroszlán szíve és birka agya volt” a keleti fronton vívott harcok során. 1915. május 12-én esett a Monarchia seregeinek fogságába. Mellhártyagyulladással hozták a Kőszegre, ahonnan a hadifogoly tisztekre vonatkozó enyhe őrzési szabályokat kijátszva, tisztiszolgája, a cseh František Mrnák által Laczkovics István és Németh István nevekre hamisított papírokkal 1916. augusztus 11-én megszökött. Kalandfilmekbe illő menekülésük során eljutottak az erdélyi Szilágyballáig (ma Borla, Románia). A szolgát itt élelemszerzés közben elfogták, a Pozsonyi Haditörvényszék hazaárulásért először halálra, majd 10 év börtönre ítélte. A szökés és menekülés története a Mrnák-per irataiban olvasható vallomásokból vált megismerhetővé. Kornyilovnak sikerült átjutnia a határon és hazatérve folytatta hadi szolgálatát. Így lett a Petrográdi Katonai Körzet, majd a Kerenszkij-kormány 1917 februári hatalomra kerülését követően a hadsereg főparancsnoka. Politikai akcióját a történelemkönyvek Kornyilov-lázadás néven ismertetik. A puccs szervezése miatt bebörtönözték, de a bolsevikok uralomra kerülése után ismét szükség volt szolgálataira. A doni hadsereg egyik vezetőjeként harcolt ellenük. 1918 áprilisában a Jekatyerinodar mellett vívott csatában kapott halálos sebet. Holttestét a bosszúszomjas vörösök a város főterén elégették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!