Hétvége

2007.06.30. 02:27

Mindent az evangéliumért

Dr. Gyürki László pápai prelátust, kanonokot, Körmend plébánosát 50 éve, Szent János vigíliáján, 1957. június 23-án szentelte pappá Kovács Sándor megyés püspök a szombathelyi székesegyházban. A

PLT

Az aranymisén sokaknak csak az udvaron jutott hely, ahol kihangosítva hallgathatták a szentmisét. A kezdés előtt dr. Konkoly István megáldotta a plébánián dr. Gyürki László aranymisés ruháját, majd a menet az ünnepelttel, dr. Seregély István és dr. Márfi Gyula érsekkel, dr. Konkoly István nyugalmazott megyés püspökkel az élen a templomba vonult. A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagjai is eljöttek lovagtársuk aranymiséjére.

Németh Zoltán, az Őrségi Egyházkerület esperese olvasta fel dr. Veres András szombathelyi megyés püspök levelét, melyben méltatta az aranymisés sokrétű tevékenységét. Kiemelte, hogy 21 éve felelős lelkipásztora Körmendnek és a hozzá tartozó fíliáknak. A korszerű lelkipásztorkodás terén mindig az elsők közt volt a megyében. Tevékenyen hozzájárult Dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásához, előmozdítója Brenner János kanonizációs eljárásának. Elindította a szentmiséket a kórház kápolnájában, templomot, közösségi házat épített, felújíttatta, rendbe tetette az egyházi ingatlanokat, szervezője és tanára a hittanárok képzésének. Szentföldi útjairól tanulmányai, egyéb írásai könyvekben is hozzáférhetők, előadásait a Magyar Katolikus Rádió közvetíti. Horváth József pápai prelátus XVI. Benedek pápa áldását tolmácsolta, majd dr. Tringer László a lovagrend magyarországi helytartója köszöntötte a férfit, aki a Szentföld üzenetét közvetíti számunkra . A szentmisén az olvasmány ugyanaz volt, mint pappá szentelési miséjén 1957-ben. A második olvasmányt öccse, Gyürki János olvasta fel. Szentbeszédében dr. Márfi Gyula érsek megemlékezett arról, hogy amikor 1948. december 26-án Mindszenty József bíboros hercegprímást letartóztatták, elkezdődtek hazánkban az egyházüldözés évtizedei. Egy egyházasrádóci fiú pedig épp ekkor kapta az elhívást a szolgálatra. Kiemelkedő intellektusa, sokrétű tehetsége, vasakarata óriási szorgalommal párosult. Hat évig volt káplán, négyet a zalai Pákán töltött. Sárváron, Kisunyomban, Kőszegen, Rábakethelyen és Vasváron végezte kápláni szolgálatát, majd szőcei, olaszfai, végül körmendi plébános lett. Pályafutása során prófétai feladatot is kapott, hiszen Isten szavaival buzdította, figyelmeztette, vigasztalta az embereket. Jó pásztora híveinek, még ha sok nehézséget kellett is elszenvednie.

A beszéd után dr. Konkoly István megáldotta az aranymisés kelyhet és a paténát. A horvátnádaljai, felsőberki, magyarszecsődi, molnaszecsődi, kemestaródfai, pinkamindszenti plébánia nevében Bebes István körmendi polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte, kiemelve azt, hogy dr. Gyürki tevékenységére e közösségnek és a térségnek is szüksége van. Simonits Attila, az egyházközség képviselőtestületének elnöke az aranymisés egyik írását idézte: Papi munkával soha nem lehetett túlterhelni. Scheiber Mihály egyházközségi képviselő a hívek ajándékaként egy történelemkönyvet nyújtott át, ami a pápai prelátus öt évtizedes szolgálatát mutatja be képekkel illusztrálva. A városi vegyeskar Sabáli Lászlóné vezényletével többek közt Sabáli László Batthyány miséjét szólaltatta meg.

Végezetül az ünnepelt mondott köszönetet a megjelenteknek. Elmondta, hogy mindig is pap akart lenni, legfőképp pedig plébános, aki a nép papja, a hívek atyja. Felidézte, hogy gyermekként miképp került kezébe édesanyja újszövetségi Szentírása, amit ő a sok olvasással teljesen elnyűtt. Bejelentette, hogy 75 éves és nyugdíjba vonul, de a közelben marad. Tizenkét éve munkatársa Császár István káplán, akinek köszönetül odaajándékozta aranymisés kelyhét. A híveknek három művészi ereklyetartót hagy emlékül; Batthyány Boldog László, Apor Boldog Vilmos és Boldog IV. Károly ereklyéit már korábban elhelyezték a templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!