KAPUKON ÁT az életszentséghez

2021.10.09. 12:00

Mindszenty József bíboros életútjába ad betekintést a kiállítás a Püspöki Palotában – fotók

Csaknem egy éven át a Püspöki Palotában, a Szily János Látogatóközpontban tekinthető meg az Életkapuk című kiállítás, amely Mindszenty József bíboros életútjába ad betekintést.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Cseh Gábor

A Látogatóközpont Mindszenty születésének közelgő 130. évfordulója tiszteletére ad otthont a kiállításnak, amely egy kicsit eltér a megszokottól. Az anyagot a Mindszenty Alapítvány állította össze, és elsőként a budapesti Párbeszéd Házában mutatkozott be, a vírushelyzet miatt sajnos csak virtuális formában. A kiállítást így Szombathelyen elsőként láthatjuk élőben, ráadásul épp a szülőföldön, a Szombathelyi Egyházmegye történetét bemutató állandó kiállításba ágyazottan. Közvetlen közelében a premontrei gimnáziumnak, ahol érettségizett, a szemináriumnak és a székesegyháznak, ahol pappá szentelték.

A pénteki megnyitón dr. Perger Gyula, a Látogatóközpont igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd dr. Székely János megyés püspök idézte fel a bíboros életútját. Szólt a Mindszenty lelkében égő tűzről, melynek a családi otthon volt az egyik fő táplálója. Beszélt zalaegerszegi ténykedéséről, ahol nagyon sokat tett az emberekért, főleg a szegényekért. Végül meghurcolásáról, ami életszentségét kiteljesítette. Nem közéleti ember volt ő, hanem szent, a kiállítás pedig lehetőséget ad rá, hogy lassanként eljussunk a bíboros lelkébe, közelebb kerüljünk a benne égő tűzhöz. Ugron Imre, az alapítvány megbízott társelnöke a boldoggá avatás jelenlegi állásáról számolt be.

Az interaktív kiállítást elsősorban a fiataloknak szánták – mondta Kovács Gergely, a kiállítás főkurátora, a Mindszenty Alapítvány okleveles posztulátora. A jelen levő diá­kokhoz szólt: ti voltatok a mi szívünkben, amikor megálmodtuk ezt a kiállítást, hiszen boldogság látni, ahogy a fiatalok átveszik a Mindszenty tisztelet fáklyáját. A szokatlan életút-bemutatón a látogató négy kapuinstalláción halad keresztül, melyek a bíboros életútjának legfontosabb döntési szituációit reprezentálják. Ezek a különböző színű kapukkal jelképezett otthon, a templom, a börtön és az örök haza. Az Életkapukkal a kiállítás sok lehetőséget és választást, elindulást és távlatot idéz, amelyek ismerősek lehetnek nemcsak Mindszenty, hanem a saját életünkben is.

A kiállítás tárgyakban viszonylag szegény, a néhány személyes emlék azonban annál kifejezőbben beszél. Az első kapuban egy feszület, az édesanyjáról írt könyv címlapja és néhány eredeti deszka a csehimindszenti szülőház pajtájából.

A második kapuban kehely, amit az emigrációban használt a misézéshez. Valamint az a Mikes János püspök korabeli ornátus, amelyet a bíboros 1947-ben a szombathelyi székesegyház újra szentelésekor viselt.

A harmadik kapuban a börtönévek, a kirekesztettség megdöbbentő relikviái, köztük egy „kezelőhelyiség” ajtaja… Ez után a folyosóról a Sala Terrenába lépünk, ami már az utolsó állomás. Az enteriőrben három emblematikus tárgy, amely itt és most látható először együtt. Mindszenty bíboros esztergomi érseksége alatt használt egyszerű ágya, az amerikai követségen éveken át oltárként szolgáló asztal és pázmáneumi magánkápolnájának térdeplője. Látható a bíboros halotti maszkja, az életszentségét elismerő pápai dekrétum és a fotó is, amely Szent II. János Pál pápát ábrázolja Mindszenty sírjánál.

A kiállítás tablóin QR-kódok segítségével számos további információ leolvasható a bíboros életéről. Ugyanakkor egy izgalmas vetélkedőt is kínálnak a táblák: tizennégy kérdésre kell kiválasztani a megfelelő választ. Akik ennek a kihívásnak eleget tesznek, hozzájuthatnak a #Mindszenty című könyvhöz. Ez a különleges kiadvány egy képes összeállítás, amely ugyancsak internetes és mobil- applikációs kódokkal, webes elérhetőségekkel ad hozzá a leírtakhoz képeket, filmeket, hanganyagokat és további érdekes tartalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!