Hétvége

2009.04.19. 12:01

Múlnak az évek, változnak a határidők változnak, de mikor öntünk tiszta vizet a pohárba?!

Szombathely - A Szombathely nyugati szélétől néhány kilométerre lévő Parkerdőt igazán csak azok ismerik, akiket a friss levegőn túl a saját vagy osztatlan közös tulajdonban lévő kertjeik gondozása irányítja a szabadba.

Bodor Ferenc

Egyre többen lakják a Parkerdőt    


    Nem is gondolná az ember, hogy a kifelé vezető utakon jobbra és balra összesen 90 utca található, s 2100 kisebb-nagyobb parcella. Vegyesen használják, sokan konyhakertként, mások gyümölcsöt termelnek, egy részük pedig csupán pihenni jár a kertjébe. Az építmények is változóak, akad ezen a szinten igényesnek mondható téglaépület, másutt faházak, ck-épületek és szerszámosbódék sorjáznak. Illetékes helyről hallottuk, nagyjából engedély nélkül húzták fel őket, ám ebből - talán helyesen - soha senki nem csinált ügyet. Olyanról is tudni, hogy a városban lévő lakásukat eladták a szülők, a pénz nagy részét gyerekeiknek ajándékozták, ők maguk pedig kiköltöztek a Parkerdőbe. Másoknak is van itt állandó lakhelyük.

Villany ugyanis van, a szennyvizet a hagyományos gödrök, az öntözéshez szükséges csapadékot esővíz jelenti évek óta. Az ivóvizet pedig mindenki úgy oldotta, oldja meg, ahogyan tudja, s ameddig kell. A Parkerdő lakópark létesítése ugyanis lehetővé tette (teszi!) hogy az a 450 kerttulajdonos is ivóvízhez jusson, aki a Szombathely Parkerdei Vízközmű Építőközösség tagja, s befizette a megállapított összeget.


Minden jól ment, ám hiába nyitották a csapokat,  víz nem volt...


    Rákli László, a Felső-Kukulló dűlő képviselője, az intézőbizottság tagja naprakész az ügyekkel kapcsolatban. Emlékeztet arra, hogy a hetvenes évek elején a tsz-tulajdon felosztása során kezdtek itt kialakulni a kertek.

- 2006 őszén Róka Ferenc kezdte el az építőközösség szervezését, ha ez nem történik, most nem lenne miről beszélni. Ennek köszönhető, hogy végül ő kapta a megbízást a kivitelezésre, hiszen a szerződéskötés előtt az is felmerült, hogy mást választunk. Mi a szerződés szerinti ütemezésben fizettünk - sőt kétszer el is tértünk ettől -, de a munka nem mindig a remélt ütemben haladt. Az sem éppen előrevivő, hogy az igénylők közül 24-en még most sem fizették be a szükséges összeget - mondja Rákli László.

    A kivitelező, Róka Ferenc kőszegi vállalkozó a Vasi CAD-TERV Kft.-t bízta meg a tervek elkészítésével. Benczik Zoltán lepedő nagyságú helyszínrajzokon mutatta a leendő vezeték nyomvonalát. A mellékutcákkal együtt 24 kilométer hosszan kúszik a földben a vízhálózat, amely majd az ivóvizet szállítja a tulajdonosokhoz. A tervező szerezte be a szakhatósági engedélyeket is.

Mindezek ismeretében a fentebb említett építőközösség és Róka Ferenc vállalkozó 2007. május 22-én írta alá a szerződést, melyet dr. Kövesdi Zoltán ügyvéd ellenjegyzett. A megállapodás 90 millió 500 ezer forintról szólt, s 2008. június 30-a volt a határidő, melyet a vízjogi engedélyek késése miatt három hónappal meghosszabbítottak. A 250-290 ezer forintot befizető tulajdonosok azonban tavaly szeptember végén is hiába nyitották ki a csapokat.

- A Parkerdő lakóparkhoz kiépítettük a hálózatot, s 20 millió forintért azt a nyomásfokozót is elkészítettük, amely lehetővé teszi az ivóvíz kerttulajdonosokhoz való eljutását is - tájékoztatott Wagner József, a Vasivíz vezérigazgatója. - A vízjogi létesítési engedélyt a kivitelező határozatban megkapta. A vízhálózat Szombathely nyugati részén, külterületen lévő kiskertek vízellátását biztosítja majd. Ha a hálózat elkészül, nyomáspróbák és fertőtlenítés következik, utána akkreditált laborunk adja majd ki a vízhasználati engedélyt. A mi hatáskörünk csak a főmérőkig szól, a belső utcákban lévő tulajdonosok maguk döntenek a dolgaikban.


Hosszú huzavona az ivóvízért


    Róka Ferenc úgy emlékezik, hogy 2006-ban Kőszegen szereltek vizet, s akkor szóltak neki erről a lehetőségről. A felmérés, majd a szervezés is elkezdődött, igaz, akkor nem sejtette, hogy mekkora fába vágja a fejszéjét, pedig hasonló beruházásokat korábban már elvégzett. Két előzetes megbeszélés után kapott megbízást, utána kezdődhetett meg az engedélyek beszerzése.

- Ez egy évig tartott, csak a jogerős építési engedély birtokában láthattunk munkához - mondja Róka Ferenc. - Nyolc hónapot számoltunk a kivitelezésre, de sok minden hátráltatta a munkánkat. Egy-két napos eső után napokig képtelenek voltunk földmunkát végezni, ha 4 fok alá esett a hőmérséklet, akkor pedig szintén nem tudtunk dolgozni. Máskor a tulajdonosok nem éppen segítő hozzáállása hátráltatott bennünket. Szidták az embereinket, zárt kapuk miatt nem tudtunk bemenni a telkekre, elérhetetlen volt néhány tulajdonos. Egy-egy ember gáncsoskodása miatt esetenként többen kerültek hátrányos helyzetbe, kénytelenek voltunk félbehagyni a munkát egyes területeken. Az éjszakára ott hagyott kompresszorból ellopták az akkumulátort, volt, hogy egy teljes tekercs vezetéket elvittek, sőt a közös vízakna 80 kilós betonfödelének is lába kelt. Az intézőbizottság tagjain túl szerencsére olyan tulajdonosok is voltak, vannak többen, akik megértően segítették a munkafolyamatokat. 



Az elmúlt hetekben jobbára a Vermes dűlőben végezte a földmunkákat a kivitelező, Róka Ferenc munkagépei 
Fotó: Horváth Csaba

A kivitelező szerint a fentiek miatt nem sikerült a szeptember végi módosított határidőt sem tartani. A tulajdonosok nem így látják.

Éppen ezért tavaly év végén az érintettek kétszer is találkoztak az Oladi Művelődési Központban. Az első randevúra Róka Ferenc invitálta a tulajdonosokat, a másodikra az építőközösség. A vállalkozóé nem volt jogszerű, a másik azokban megfelelt az előírásoknak. Ahogy ilyenkor lenni szokott, mindenki mondta a magáét. Róka Ferenc a nem várt körülményekre, a kedvezőtlen időjárásra panaszkodott, s némi anyagi segítséget kért, a vízigénylők a szemére vetették, hogy időnként indokolatlanul ott hagyta a munkát, s másutt dolgoztak az emberei. A megszólalókban nem volt fellelhető semmiféle kompromisszumkészség, persze több, nagyon higgadt és előremutató hozzászólás is elhangzott. Előbbre azonban nem nagyon jutottak. Egészen addig, amíg az építőközösség intézőbizottságának tagjai és a vállalkozó egy asztalhoz nem ültek. Ez tavaly december 22-én történt, amikor az eredeti szerződést módosították. A jogügylet pontjai zömmel érintetlenek maradtak, csupán a határidőt módosították, eszerint 2009. május harmincadikán elvileg tiszta vizet önthetnek a pohárba a kerttulajdonosok.


De mikor lesz végre víz?!


    De önthetnek-e valójában? Az intézőbizottság tagjai közül Rákli László nagyjából egyetért a kivitelezővel abban, hogy 80 százalék körüli az elvégzett munka, bár szerinte sok helyütt sok apró dolog vár még befejezésre. 

Horváth József
azt mondja, tart attól, hogy a módosított határidőt sem tudja majd tartani a kőszegi vállalkozó. Ez pedig a módosított szerződés szerint késedelmi kötbért von maga után, a víz persze ettől még nem csörgedezik.

A munkagépek és a szerelők az elmúlt hetekben többnyire a Vermes dűlőben dolgoztak, ott Németh László a közös képviselő. Tőle tudjuk, hogy jó ütemben haladtak, ő maga naponta figyelte a munkafolyamatokat. Kiebb-nagyobb problémák, elmaradt munkák persze vannak, de eddig sikerült ezekre megoldást találni.

    Róka Ferenc azt kéri, hogy a tulajdonosok figyeljék a kihelyezett hirdetéseket, elérhetőségüket pedig (név, helyrajzi szám, telefonszám) a megszokott módon, műanyag flakonokban akasszák ki a kertkapukra. Teljes erővel dolgoznak, de a határidő tartásához az is szükséges, hogy a vízigénylők továbbra is segítsenek. Gáncsoskodó most is van, egyik igénylőhöz azért nem tudják kiépíteni a vezetéket, mert egy másik, aki nem kért vizet, önhatalmúlag - korántsem jogosan - lezárta az oda vezető utat. Olyan igénylőről is tudunk, aki munkahelyi beosztását próbálja felhasználni arra, hogy ne a közös úton jusson el hozzá a víz.

    Ahogy tavaszodik, kezd benépesülni a Parkerdő, az ilyenkor szokásos kerti munkák beindultak. A fő kérdés persze az, hogy május végére valóban lesz-e ivóvíz. S egyre többen vannak olyanok is, akik eddig nem igényelték, de a jövőben kérik a víz bekötését. Ők persze már jóval nagyobb összegért kaphatnak majd vizet. A fentebb említett építőközösség a beruházás befejezésével elvileg megszűnik, s az sem lesz számukra egyszerű, hogyha megmarad némi összeg, azt hogyan osztják vissza. Persze azt sem tudni, mi lesz a vízbekötés miatt tovább romló utak állapotával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!