hétvége

2018.04.14. 16:00

Műtárgyak gyűjtőhelye volt a peresznyei kastély

A Peresznyén álló középkori kúriát az Esterházyak a XVIII. század végén copf stílusú kastéllyá építették át.

FEISZT GYÖRGY

Az Esterházyak a XVIII. század végén copf stílusú kastéllyá építették át a kúriát Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

A késő barokk rezidencia főhomlokzata előtt díszkertet telepítettek, az azon túli tájat pedig a korban divatos angolparkká változtatták. A parkhoz tartozó vadaskertben mesterséges tavat alakítottak ki, amelynek közepén készült a csónakkal megközelíthető, elmélkedésekre alkalmas romantikus kis „Rousseau-sziget”. A kastélypark korabeli állapotára napjainkban már csak egy késő barokk Flóra-szobor, és egy-két copf stílusú kőváza emlékeztet. Az uradalmat, 1866-ban gróf Trautmannsdorff-Weinsberg József vásárolta meg, aki a kastélyt leányának gróf Berchtold Zsigmonddal kötött házasságakor nászajándékba adta

Az Esterházyak a XVIII. század végén copf stílusú kastéllyá építették át a kúriát Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

.Az épület historizáló eklektikus stílusú átalakítása 1894-ben történt. Berchtold Lipót gróf a századfordulón szentpétervári nagykövetként szolgált. Ferenc Ferdinánd trónörökös meggyilkolása után, 1914 júliusában már mint az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere, ő adta át a hadüzeneti okmányt Szerbiának. Tisztségéről való lemondását követően dragonyos tisztként harcolt a világháborúban, Ferenc József halála után IV. Károly király főudvarmestere lett. Az uralkodó 1921-ben történt száműzetését követően költözött Peresznyére, 1942-ben bekövetkezett haláláig a grófi kastély gazdag bútor-, festmény- és szoborgyűjteményét gondozta. A műkincsek legérdekesebb kollekcióját a pergamenre festett szentképek alkották. Ennek leghíresebb darabja a rezidencia Nepomuki Szent János titulusú kápolnájában függő, Lucas Cranach által festett Madonna-kép volt. Magyarország 1944. márciusi német megszállása után a peresznyei kastélyt lefoglalták. A német alakulatok ide gyűjtötték az elhurcolt műtárgyakat. Egy 1947-es vizsgálat Peresznyéről és környékéről a báró Gutmann család és Hatvany Józsefné ingóságaiból származó több teherautónyi műbútort és porcelánt gyűjtetett össze. A Berchtold grófok koronázási hintaját a községi földosztó bizottság kocsiszínében találták meg. A kastély 1950-es állami kezelésbe kerülése után az épületben szociális otthont alakítottak ki.

Az intézmény a kastély 1985-ben befejeződött teljes felújítása után jelenleg is ott működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!