Felhívás

2019.07.27. 07:00

Nagyival kaland a nyár

Új sorozatot indítottunk útjára lapunkban péntekenként: egy teljes oldalt szentelünk a szünidőnek, azon belül is a nagyszülős-unokás együtt töltött időnek.

Nemes Judit

De jó a közös palacsintázás!

Fotó: shutterstock

A nagyszülők biztos bástyái a családnak: nemcsak szeretetükkel – és főztjükkel – halmoznak el minket, de az unokákat is bátran rájuk bízzuk egy-egy napra, délutánra annak biztos tudatában, hogy el fogják kényeztetni apróságainkat. Új sorozatunkkal a nagyszülők és a gyerkőcök közös nyári időtöltéséhez szeretnénk tippeket adni – a többi között nagyitól, nevelőtől, bloggertől.

Péntekenként összeállítunk egy listát, amelyből meríthetnek programot a következő hét minden napjára. Szeretnénk Önöket is bevonni az ötletelésbe: küldjenek a [email protected] e-mail-címre a nagyszülők, unokák nevével, a tevékenység leírásával olyan fotókat, amely a generációk együtt töltött idejéről szól, és amellyel másokat is inspirálhatnak a szünidő hasznos eltöltésére.

Az általunk eddig megkérdezett szombathelyi nagyszülők kreativitása nem ismer határokat, ha az unokákról van szó – rögtönzött közvélemény-kutatásunkban vannak, akik az asztal melletti programokat kedvelik inkább – ez függ kortól, kedvtől és egészségi állapottól is, aki nehezebben mozog, szívesebben köti le a gyermek figyelmét régi, jól ismert társasjátékokkal, „ország-várossal”, míg mások szívesen amőbáznak, kirakóznak az apróságokkal.

De jó a közös palacsintázás!
Fotó: shutterstock

A nagypapák a játékokon kívül az alkotó, barkácsoló tevékenységet részesítik előnyben: a nagyon piciket papírcsákó készítésére tanítják meg, vagy megmutatják neki, hogyan kell madáretetőt készíteni: milyen anyagokból készítik az oldalát, a tetejét, miből lehet kiváló itató.

Van, aki nyolcéves unokájával a szorzótáblát gyakorolja szabadidejében vagy a fejben összeadást, kivonást – szolgálva ezzel saját gondolkodási sebességének fenntartását. Akiknek van kiskertjük, délutánonként a kicsiket is el szokták vinni, hogy segédkezzenek az öntözésben, a gyomlálásban és az érett gyümölcsök leszedésében, közben pedig bővítik a gyerekek ismereteit a ribizliről, a málnáról. A kertészkedés után a konyhában kis kuktákként adnak fontos feladatokat a gyerekeknek.

Ha Önöknek is vannak ilyen élményeik és meg is örökítették őket, juttassák el elérhetőségünkre. A fényképeket összegyűjtjük, a legkreatívabbakat közzétesszük lapunkban, és persze ajándékkal jutalmazzuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!