A horgászok paradicsoma

2019.08.24. 07:00

Néhány évtized alatt egyedülálló vízi világ alakult ki a Tisza-tónál

Pákásztanya, sulyommező, vidravár és kormoránetető – sokaknak ismeretlen fogalmak. A megfejtést a Tisza-tónál kell keresni, a jutalom pedig egész életre szóló, felejthetetlen élmény. A kiindulópont Tiszafüred, a Tisza-tó „fővárosa”, ahol az érintetlen természet és sok családi program várja a nyaralókat.

Osváth Sarolta

A pákásztanyát kötélpályán áthúzott csónakkal lehet megközelíteni

Fotó: Osváth Sarolta

Akit érdekel a 11 ezer lakosú, tipikus alföldi város története, kezdje az ismerkedést a Kis Pál múzeumban, a „Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei” – című állandó régészeti kiállítás megtekintésével. Hihetetlen gazdag és egyedülálló gyűjteményt láthatunk, amely egyrészt a 19. század óta folyamatosan előkerülő régészeti leletek összegyűjtésének, másrészt a Tisza-tó kialakítása, a tározó elárasztása előtt végzett ásatásoknak köszönhető. A középkori településeket, Örvényt 1261-ben, Füredet 1273-ban már említették az oklevelek. Szerencsére így nemcsak a középkori Tiszafüred, hanem a tiszai rév közelében újkőkori, majd kelta, szarmata, gepida, avar és az Árpád-kori település maradványai is előkerültek.

Másutt gazdag őskori, bronzkori és népvándorlás kori leletanyagot tártak fel, amelyek alapján a kiállítás vitrinjeiben időrendben jól nyomon követhetők a különböző korszakok. Ásotthalom és Majoros-halom leghíresebb bronzkori leleteiről (1281 síros avar temető) kézbe fogható másolatok és rekonstruált viseletek is készültek, így testközelből is bepillanthatunk az egykor itt élt emberek hétköznapi életébe. Érdemes benézni a múzeumhoz tartozó Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházba is, mely Tiszafüred egyik legrégebbi, 19. századi műemlék épülete, s a fazekasság emlékeit őrzi.

A pákásztanyát kötélpályán áthúzott csónakkal lehet megközelíteni
Fotók: Osváth Sarolta

A történelmi emlékek után jöhet a természet csodáinak felfedezése: irány a Tisza-tó! A mesterséges víztározót a Kiskörei Vízerőmű építésekor hozták létre, 1973-ban. Akkor talán még senki nem gondolta, hogy a tározó 127 négyzetkilométernyi területén néhány évtized alatt a természet saját ökológiájú, egyedülálló vízi világot hoz létre, olyan különleges fl órát és faunát alakít ki, ahol különleges madarak, növény- és állatfajok telepednek meg.

Nem szabad kihagyni a Tisza-tó közepén lévő Kalandszigetet; különösen izgalmas családi program. A 18 hektáros területen számtalan lehetőséget találunk a szabadidő aktív eltöltésére. A kalandszigeten pallóúton közlekedhetünk és megfi gyelhetjük a csodálatos élővilágot. Kishajóval vagy csónakkal még közelebb kerülhetünk a vízi világhoz, képzett vezetők, igazi „vízi emberek” avatják be a városi turistákat a természet titkaiba. Elképesztően gyönyörű helyekre kalauzolnak, közvetlen közelről láthatjuk a sárgán virágzó sulyommezőket, a tavirózsák fehér és lila szigeteit, a különleges madarakat, a kócsagokat, a kormoránokat és a kék-sárga színeivel feltűnő jégmadarat.

Különleges látnivalókkal, nagy élménnyel kecsegtet a tanösvény

A csendben a békakuruttyolás is hangosnak tűnik, megriadunk, amint egy madár lecsap a vízre, majd kishallal a szájában felszáll. Hasonló természeti élmény végigmenni a Szabics-kikötőből induló Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvényen, amelynek csúcspontja egy kis szigeten lévő pákásztanya, amelyet kötélpályán áthúzott csónakkal lehet megközelíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!