Vak Vendelként emlegették

2020.04.04. 17:00

Németh Vendel mesés öröksége

1962. március 15-én mindegyik magyar országos napilap közzétette, hogy Kercaszomoron 89 éves korában meghalt Németh Vendel mesemondó.

Orbán Róbert

A ház, ahol egykor Németh Vendel lakott Szomorócon, az udvaron szeretett üldögélni, amikor megöregedett

Fotó: Orbán Róbert

Az Esti Hírlapban a címoldalon a fő helyre került a hír. Ott Túri András író, a lap kulturális rovatának vezetője emlékezett meg róla, megemlítve, hogy személyesen is találkozott vele. A lapok többségében szerepel az is, hogy rövidesen megjelenik az a könyv, amelyik az általa elmondott meséket tartalmazza. Azóta jóval több mint fél évszázad eltelt, de a könyv még mindig nem készült el.

Németh Vendel csak idős korában vált híressé. Közel járt a hetvenhez, amikor néprajz- és népzenekutatók felfedezték. Az Őrségben és a környékén, főleg Zalában előtte is sokan ismerték, kicsit csodabogárnak tartották. Szegény sorsú vak ember, aki szekerével és szürke lovával a búcsúkat, vásárokat járta. A fazekasoktól kapott cserépedényeket próbálták eladni a feleségével. Közben énekelt és mesét mondott, s ezért is járt néhány fillér. Nemcsak énekelt, hanem a maga módján gyűjtött is. Amit elmondtak, elénekeltek előtte, azt első hallásra megjegyezte. Repertoárja az archaikus népi imádságoktól és bibliai történetektől kezdve a betyárdalokon és történeteken át az újabb kori históriás énekekig terjedt.

1873-ban született az Őrséggel szomszédos Kerkakutason. Látását betegség következtében még kisgyerek korában elvesztette. Fiatalkoráról keveset tudni. Többször is megnősült, úgy tudják, kilenc gyereke volt. Valószínűleg a húszas években lelt otthonra Szomorócon, ahol Soós Ernő családjának tagja lett. Kapornaky Gyula, az Őrség költője, aki ténylegesen a szomszédja volt, így ír róla: „Szomszédunkban lakik az öreg Vak Vendel, kár, hogy nem lát, pedig milyen jó ember.” Idős korában szívesen üldögélt az udvaron. Ma már a helybeliek közül is csak az idősebbek emlékeznek rá.

A ház, ahol egykor Németh Vendel lakott Szomorócon, az udvaron szeretett üldögélni, amikor megöregedett
Fotó: Orbán Róbert

 

Az igazi nevét csak kevesen tudták, Vak Vendelként emlegették. Kardos László volt az, aki felhívta a néprajzkutatók figyelmét Németh Vendelre. Kardos, aki 1938–39-ben a Táj és Népkutató Intézet munkatársa volt, távoli rokonságban állt a szomoróci Szmodis családdal. Többször megfordult náluk. Az ő segítségükkel ismerte meg a néhány háznyi távolságban lakó vak embert. Amikor az intézet 1940-ben Szalafő székhellyel szervezett kutatótábort, ő ajánlhatta a vallási néprajzzal foglalkozó szegedi egyetemi hallgatónak, Kún-Szabó Sándornak, hogy keresse fel Németh Vendelt. Kún-Szabó Szent Vendel nyugat-dunántúli kultuszát kutatta, és ehhez a kutatáshoz a mi Vak Vendelünk egy Vendel-énekkel járult hozzá. A vizsgálódás eredményeit a fiatal kutató tanulmányban foglalta össze, amely 1941-ben a Dunántúli Szemlében jelent meg. A szerző teljes terjedelmében közli az ének szövegét is. Ekkor kezdődött el Németh Vendel „néprajzi pályája”.

Később aztán rendre jöttek a népzenekutatók és mesegyűjtők, hogy meséltessék, énekeltessék. 1954-ben Kiss Lajos és Kertész Gyula vettek magnóra tőle egy tucatnyi dalt. Ezek az interneten, a Zenetudományi Intézet honlapján ma is meghallgathatók.

Németh Vendel sírja Szomorócon
Fotó: Orbán Róbert

A halálhírét közlő tudósításokból nem derül ki egyértelműen, hogy ki vagy milyen szervezet jelentette volna meg a meséit tartalmazó könyvet. Azt is csak találgatni lehet, hogy a kiadás miért maradt el. Kardos László, aki az ötvenes években a Néprajzi Múzeum munkatársaként és igazgatójaként Vendel pártfogója volt, ezt az ügyet már nem támogathatta: 1962-ben még börtönben ült.

Vak Vendel énekei és történetei nem egyetlen faluhoz, nem is csak az Őrséghez, hanem egy tágabb térséghez, a Délnyugat-Dunántúlhoz kapcsolódnak.

A története egyedi, de még Kercaszomoron sem ő az egyetlen, aki lehetőséget és feladatot ad a folklórtörténet kutatóinak. Hodossy Béla az Etnographia folyóirat 1912-es számában – Bartók Bélának az előző számban megjelent tanulmányára válaszolva – tett közzé egy rövid írást a kercai Laci kanász kürtdallamáról. A Göcsejből származó Laci 1870–80 táján volt a kercai felsőszer fogadott kanásza. Hodossy 1864-ben Kercán született, 1889-ben elkerült a faluból, a sárospataki tanítóképző tanára lett. Református egyházi zenével foglalkozott, tucatnyi könyve jelent meg. Rendszeresen hazajárt itteni rokonaihoz. Nemcsak Zemplénben, hanem az Őrségben is gyűjtött népdalokat.

Tevékenységének a mi vidékünkhöz kapcsolódó része gyakorlatilag feltáratlan. Az 1960-as, 70-es években Kovács József plébános próbálta összeszedni az akkor még élő régi hagyományokat, végül egy kisebb kötetre való anyag jött össze. Egyszer talán majd az általa összegyűjtött „Dürmelik” is olvasható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!