hétvége

2018.04.14. 15:30

Az őrségiek faluja Somogyban -Miért hagyták el az otthonukat?

Miért hagyták el az otthonukat az őrségiek? Orci még ma is őrzi az emlékét.

ORBÁN RÓBERT

Varga László ősei Pankaszról kerültek Orciba

Baksa, Bita, Csiszár, Gyenese. E jellegzetes őrségi családnevekkel kezdődött valamikor az Orciban élők névsora. Az 1700-as évek közepén a településen 23 családot írtak össze, közülük csak kettő eredete bizonytalan, a többi mind őrségi. A falu régi részén ma is az ő leszármazottaik házai állnak. Orci egy kicsit ma is őrségi falu.

A paplakot már felújították Orciban Fotók: Orbán Róbert

Menekülő reformátusok

Hogy kerültek az őrségiek Somogyba? Az 1700-as évek elején az uralkodói intézkedések fokozatosan nehezítették a protestánsok vallásgyakorlását. III. Károly 1731-ben kiadott rendelete – az úgynevezett Carolina resolutio – a korábbinál jóval nagyobb lehetőséget adott a földesuraknak arra, hogy beleszóljanak az általuk birtokolt falvak vallási életébe. Különösen érzékenyen érintette ez a dolog az őrségi reformátusokat. Amikor a vármegye 1732-ben katonaság bevetésével elfoglalta a protestánsok templomait, a prédikátoraikat pedig elűzte, megvolt a veszélye annak, hogy az elkeseredettség nyílt lázadáshoz vezet. Több helyen háborogtak, a Kisrákos mellett kialakult kisebb csetepatéban pedig már „golóbicsok” is röpködtek. A rend fenntartása céljából több településen katonákat kvártélyoztak be. Az ellátásukról a helyieknek kellett gondoskodniuk. A zúgolódók közül többeket elfogtak és „pálca alá vontak”.

Már a korábbi években is előfordult, hogy az Őrségből és a szomszédos községekből néhány család a földesúr hozzájárulása nélkül más vidékre költözött. 1732-től kezdődően – válaszul az önkényre – az elköltözés tömegessé vált. Nemrég előkerült egy 1795-ben készült feljegyzés. A szerző nem nevezi meg magát, de valószínűleg Nemesnépi Zakál Györgyről van szó, aki sorra vette a településeket, és arra a megállapításra jutott, hogy az Őrséget az adott időszakban 241 család hagyta el.

E szószékről valaha az Őrségből elszármazottaknak hirdették az igét

Az elvándorlás fő iránya Somogy, Baranya és Tolna volt, de vannak adatok olyanokról is, akik Zemplénbe, Biharba, a Hajdúságba vagy Békésbe mentek el. Az összesítést nehezíti, hogy az őrségi reformátusokkal egy időben nagyszámban költöztek más vidékre a tótsági evangélikusok is. A somogy-baranyai útirányt az magyarázza, hogy a török uralom idején ezen a vidéken sok falu elnéptelenedett. A XVIII. század elején az új földesuraknak adót fizető és a földeket művelő parasztokra volt szükségük. Az őrségiek nagyon sok irányban rajzottak szét, egyetlen olyan településről tudunk, amely szinte teljes egészében az őrségiekből települt újjá, ez Orci.

Varga László ősei Pankaszról
kerültek Orciba

A történetük

Ráadásul ebben az esetben az elköltözés és a megtelepedés majd’ mindegyik mozzanata rekonstruálható, és az új község, valamint a közösség történetének kezdeti időszakáról is vannak információink. A falu az 1700-as évek elején került Orczy István báró tulajdonába. A család a történeti hagyomány szerint innen vette eredetét, ezért szimbolikus jelentősége volt annak, hogy a török után ismét az övék legyen. Orczy a telepítés időszakában az ország egyik legvagyonosabb embere volt, birtokainak nagysága meghaladta a 200 ezer holdat. Számos fontos tisztséget is betöltött. 1734-ben vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy hová költözött el húsz család Nagyrákosról, Pankaszról, Kisrákosról, Ispánkról. Volt olyan tanú, aki így válaszolt: „Ha az urak iparkodnának, könnyen megtalálhotnák őket, mert a nevezettek a Somogy megyei Orciban vannak, Orczy István báró birtokán”. A korabeli dokumentumokat olvasva úgy tűnik, a hatóság nem nagyon iparkodott vizsgálni a további részleteket. A megnevezett olyan tekintélyes embernek számított, akivel nem célszerű szembeszállni. Akik Orciba mentek, azok esetében egyértelműen bizonyítható, hogy az áttelepülés számukra – legalábbis a kezdeti időszakban – előnyökkel járt. Amíg Nagyrákoson pár évvel korábban elvették tőlük a templomot, ott Orczy báró megengedte nekik, hogy építsenek maguknak. Az odaérkezésüket követő harmadik évben készen is állt az új épület. Az persze szerény hajlék lehetett, de a hitük szerinti. Mestert is fogadhattak, akinek a gyerekek tanítása is a feladatai közé tartozott. A kedvező időszak nem tartott sokáig. Rövidesen felszólították őket a templom lebontására. 1746-van az akkor már 77 éves Orczy még pártfogó levelet adott ki, de a következő évben az épületet mégis lerombolták. Az újjáépítés csak a türelmi rendelet után, 1786-ban vált lehetségessé. Az orci református közösség mára összezsugorodott; ha idegen érkezik a faluba, még meg tudják mutatni, melyik porta melyik régi családé volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!