Hétvége

2012.12.07. 09:49

Összeköti a keleti és a nyugati végeket

Elindula József - Énekek adventtől vízkeresztig címmel készített új lemezt Kátai Zoltán énekmondó, aki nemrég Táplánszentkeresztre költözött.

Merklin Tímea

A lemez a mosonmagyaróvári önkormányzat felkérésére készült (Kátai Zoltán onnan való), kereskedelmi forgalomba nem került, de elérhető a Tinódi Pajzs Hagyomány- és Ifjúságvédő Közhasznú Egyesületnél is Táplánszentkereszten. Sok szigetközi ének került a lemezre, olyanok is, amiket legalább tíz éve énekel. De az összeállítás végeredményben a magyar nyelvterület keleti és nyugati végeinek adventi, karácsonyi, újévi és vízkereszti énekes hagyományaiból ad ízelítőt. Mindkét vidék alapvetően római katolikus vallású, különösen a csángómagyarok.

Kátai Zoltán Táplánszentkeresztre költözött. Fotó: Benkő Sándor

Az ökumené jegyében a 16-17. századból eredő református ünnepi énekek is helyet kaptak  a szokásos gyülekezeti énekléshez képest más stílusban. A szakralitás hozza közös nevezőre az énekeket, amelyek a karácsonyra való felkészülés heteiben, majd az újévbe való átmenet idején különösen fontosak lehetnek.  Nincs olyan könyvtár, ahol minden meglenne, ezért kénytelen vagyok gyűjteni a könyveket - olykor különös helyekről kerülnek elő értékes kincsek. A 80-as évek elején például az Akadémiai Kiadó raktárából jutottam hozzá a Régi magyar dallamok tára három kötetéhez. A Daloló Rábaköz-t a Hazafias Népfront kiadásában találtam meg. Amikor a könyvpiac liberalizálódott, és ledarálták a könyveket, antikváriumokban viszonylag olcsón hozzá lehetett jutni régi énekeskönyvekhez. Az évtizedek során saját könyvtárat alakítottam ki  tudjuk meg Kátai Zoltántól, akinek barátai rajongói oldalt csináltak a neten.  Most, amikor karácsonyi és újévi énekeket kezdtem keresgélni, jórészt dr. Barsi Ernő népzenekutató gyűjtéseiben találtam anyagot, ezek már kikoptak a köztudatból.

A lemezen főleg a Csángómagyar daloskönyvből, a Daloló Szigetközből vannak dalok. Régóta énekeltem már csángó énekeket, és az tűnt érdekesnek, hogy a magyar nyelvterület két végét összekössem a dalokkal. Egymás mellé tettem például az Ó, szép Jézus kezdetű szigetközi és moldvai köszöntőt, kiderül: ugyanannak a dalnak a két népi variánsa. Az Isten véled, újesztendő... kezdetű szigetközi újévköszöntő szinte hangról hangra megegyezik egy moldvai csángómagyar énekelt Miatyánkkal. Kátai Zoltán azt mondja, nehéz bemutatni a lemezt, mert egyedül vette fel, minden szólamot ő énekel, és a stúdióban lehetőség volt arra, hogy ő szólaltassa meg a különböző hangszereket  dudát, kobozt, fidulát (a hegedű ősét) is. Élőben azonban nehéz három szólamban énekelni és dudálni is egyszerre. Mégis talál megoldást, mert ezekben a hetekben Beregszászon és környékén mutatja be az anyagot: kilenc református gyülekezetnél énekel, valamint középiskolákban és az ottani főiskolán. A Vas megyei közönség is hallhatja, mert itt is lesz két lemezbemutató a közeljövőben: az egyiket Sárváron a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében tartják december 14-én 19 órától, a másikat a Bulcsu Vezér Hagyományőrző Egyesület rendezi a volt Sportigazgatóság épületében Szombathelyen december 15-én 16 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!