tippek, tanácsok

2019.08.20. 13:00

Ötletek dekoratív és otthonos teraszhoz

Bútorokat, növényeket egymás mellé tologatni bárki tud, ám ahhoz, hogy otthonos legyen egy adott helyiség, kell egy kis érzék is, vagy legalább az internet által kínált ötlettár. Vonatkozik ez a külső és a belső terekre egyaránt. Utánajártunk mi is, mire érdemes figyelni, ha például dekoratív teraszra vágyunk.

Nemes Judit

A rattanbútor és wpc-burkolat az épített környezetnek is természetközeli hatást ad

Fotó: shutterstock

Lehet fedett és fedetlen is a házunkhoz, lakásunkhoz tartozó kisebb-nagyobb alapterületű, pihenésre, családdal, barátokkal együtt töltött idő helyszínét adó ingatlanrész. Ahhoz, hogy vágyjunk is az ott töltött időre, olyan környezetet kell kialakítani, ami otthonossá, barátságossá varázsolja az adott területet.

Kezdjük a talpunk alatti résztől: nagyban befolyásolja az egész tér hangulatát a padlózat. Ha a családi büdzsé engedi, érdemes beruházni valamilyen burkolatra: legyen szó fáról, wpc-ről, járólapról. Az hogy melegséget, vagy hideg eleganciát sugároz majd a terasz, azt a padló anyaga is befolyásolja, nemcsak a színe. A fa alapvetően melegséget sugároz, otthonosságot, alkalmazásával a belső tér egyfajta meghosszabbításának is lehet tekinteni a teraszt. Az árakat tekintve talán ez a legdrágább megoldás a három típus közül, azonban megfelelő ápolással sokáig élvezhetjük a faanyag szépségét.

A szakértők leginkább trópusi faféléket ajánlanak magas kopásállóságuk miatt, mert ha fedett is a teraszunk, az időjárási körülményeket nem lehet teljesen kizárni. A jatoba, keruing, massaranduba, merbau és a tatajuba egyike sem varázsszó. Ezek trópusi fatípusok, amelyeket érdemes fontolóra venni, ha fából készíttetnénk teraszunk burkolatát.

A rattanbútor és wpc-burkolat az épített környezetnek is természetközeli hatást ad
Fotó: shutterstock

A wpc talán kevésbé cseng ismerősen a fülünknek: ez egy környezet, a három betű az angol wood plastic composite kifejezések első betűiből származik, ami fa-műanyag kompozitot jelent. Összetevőit tekintve éppen ezért következik, hogy e kettő megfelelő arányú ötvözete a burkolat, amelyben a fa adta dekoratív megjelenés mellett a műanyag tartóssága is jelen van. Az előállításához nincs szükség fakitermelésre, újrahasznosított faanyagból készítik, ezért környezetbarát is. A kompozitburkolat ellenálló, nem igényel sok ápolást. Árban széles a paletta, minőségtől függően.

A leghagyományosabb megoldás a hidegburkolás, azaz a padlólapok használata. Ha járólap vásárlása a cél, akkor a csúszásgátlásra és a fagybírásra kell kiemelten odafigyelni a vásárlásnál.

Mindhárom burkolattípusról elmondható, hogy érdemes minőségi termékeket választani, hosszú távon anyagilag megtérül, rövid távon pedig a kevésbé jó minőség miatt bosszúságok sorát spórolhatjuk meg. Ha egyik típus sem szimpatikus, a műfűre is letehetjük voksunkat – azonban a minőséget itt is célszerű észben tartani.

A teraszok falburkolatának kialakításánál lehetőség van arra, hogy a külső, színezett réteg marad fent, alatta lambériát vagy terméskő (vagy terméskő hatású) bevonatot kap, sőt a szeletelt tégla is szóba kerülhet a ház stílusához igazítva. Alapvető kritérium, hogy a padló és a falak borítása harmonizáljon egymással, nemcsak színben, stílusban is. Az ízléses eklektika kialakítását bízzuk szakemberre, ne próbálkozzunk vele! Ha fedetlen a teraszunk, és szeretnénk is annak megtartani, a nyári hőség viszont zavaró, árnyékolókkal enyhíthetünk az általunk érzett forróságon – egy élénk színű vagy mintás vászon pedig tovább erősítheti az otthonosságot.

Ha a „keret” megvan, a berendezés kiválasztása következik. Fontos tudni, hogy családi ebédek, vagy nagyobb baráti összejövetelek helyszíne lesz-e a terasz. Asztalnál, ülőgarnitúránál egyaránt fontos szempont lehet, hogy az időjárási körülményeket bírja, és könnyen lehessen tisztítani. Polcot, nagyobb virágállványt is elhelyezhetünk a teraszon, sőt, szőnyegnek is van helye kültéren. Az apróbb dekor­elemeket – növények, színes párnák, világító gömbfüzérek – egy körben be lehet szerezni, ezek már a hangulati finomítások az újjá varázsolt teraszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!