Hétvége

2009.06.06. 02:25

Ott van életem Isten tenyerén

Határátlépő keresztény fesztivál. A határátlépés itt nem az államhatárt jelenti. Mást. A bennünk lévő határokról, korlátokról van szó. Kőszegen, a határ menti városban a keresztények az ökumené jegyében pünkösdhétfőn immár negyedszer lépték át ezeket a határokat.

Némethy Mária

Ott van életem Isten tenyerén. Ez volt a témája az idén negyedik alkalommal megrendezett Határátlépő keresztény fesztiválnak, amelyet a kőszegi evangélikus, katolikus és református egyházközségek rendeztek meg a helyi baptista közösséggel együtt pünkösdhétfőn, a Jurisics-várban.

A fesztivál története ötéves múltra tekint vissza.

- Akkor született meg bennünk a vágy, hogy ne csak az ökumenikus imahéten mutassuk meg a keresztények egységét, hanem átlépve a felekezeti határokat, együtt lépjünk ki templomaink falai közül a város fiataljai, családjai és idősei elé, és töltsünk együtt egy délutánt, ahol mindenki jól érezheti magát - összegezte a fesztivál eredetét, célját Pászner Gábor, katolikus részről a fő szervező.

Mégis több ez a fesztivál, mint egy pünkösdi majális, hiszen minden alkalomnak meghatározott témája és üzenete van, amely markánsan megjelenik a különböző programokban, előadásokon, kézműves-foglalkozásokon.

- Tavaly kimaradt egy év. Akkor azért nem tartottunk határátlépő fesztivált, mert az evangélikus egyház nagy rendezvénye, a Szélrózsa találkozó mellett úgy éreztük, egy hasonló rendezvényre való felkészülés túlmegy erőink határán. Most azonban éppen ezért is vártuk az újabb közös alkalmat. A pünkösdi lélekért taizei imaórákon is imádkoztunk a fesztivált megelőző találkozásokon.

Két évvel ezelőtt tartottak először ökumenikus istentiszteletet is a fesztivál délelőttjén. Arra gondoltak, hogy ez is egy fontos üzenet lehet, hiszen az ünnep másnapján ez az egyetlen istentisztelet Kőszegen. Erre hívtak minden keresztény testvért felekezeti hovatartozástól függetlenül.

- Az idei alkalommal igazán felemelő érzés volt, amikor négy felekezet hét lelkipásztora bevonult a reggeli eső miatt a lovagteremben megtartott istentisztelet helyszínére. Az igehirdetést Elias Ohoiledwarin indonéz miszsziós atya végezte, aki igazi pünkösdi lelkesítő beszédet mondott a termet megtöltő gyülekezetnek. Az idén, amikor csak a válságról hallani mindenhol, szerettünk volna rámutatni: életünk minden helyzetében Isten kezében vagyunk, aki éppen a nehezebb időkben fordul hozzánk még nagyobb irgalmával, hordoz bennünket nagy szeretetével.

Önfeledt játék is jellemezte ezt az együttlétet a kézműves- foglalkozásokon, íjászkodás, légvárugrálás és lovaglás közben. Bábszínházi és színházi előadások is várták a gyermekeket és a felnőtteket. A zenés programokról pedig a My Friends gospelkórus és a Tarisznyások együttes gondoskodtak. A családi akadályversenyen együtt játszhattak szülők gyermekeikkel, közösen oldottak meg vidám feladatokat. A felnőttek számára három előadás adott lehetőséget a fesztivál témájának átgondolásához: A kegyelem regénye címmel Kiss Zsuzsanna tartott előadást az 50 évvel ezelőtt megjelent Ottlik-regény (Iskola a határon) lelki üzenetéről. Laura nővér, domonkos rendi szerzetes a teremtett világért való felelősségről vezetett vitaindítót, és végül Indonézia vallási életéről beszélt Elias verbita atya. Újdonság volt a Pillanatképek Improvizációs Színpad társulatának fellépése. A közönség által mesélt történeteket, hangulatokat jelenítették meg.

A Tulipánt együttes táncházával fejeződött be a késő délutánig tartó fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!