Mesélő házak

2021.09.05. 16:00

Petőmihályfa temploma

Mihályfalva falu a XIV. századtól a Gersei Pető család birtoka volt.

Feiszt György

Határában az országos méltóságokat is viselő Gerseiek, a Zsigmond királytól kapott engedély alapján, 1417-ben építették fel Márványkő nevű várukat. Az erődítményben álló, Szent István vértanú tiszteletére szentelt kápolna számára a Zsigmond király császári koronázásának küldöttségében Rómában időző Gersei Pető János a pápai kúriában búcsúengedélyt kapott.

A hegyháti dombok között eldugottan álló kis mentsvár a XV. század közepén országos események helyszíne volt. 1441 márciusában a Czilleyek ellen harcoló I. Ulászló király serege három napig Márványkő vára mellett táborozott. Az országnagyok Márványkőn keltezték az Erzsébet királynéval és Frigyes császárral folytatott tárgyalások feltételeit tartalmazó oklevelüket, és a király titkos kancelláriája is itt állította ki a híveit tisztségeikben megerősítő diplomákat. A hódoltság idején elpusztult kis vár alapjait az 1990-es években folyt régészeti feltárás során találták meg.

Petőmihályfa temploma napjainkban a Barkócza-hegy legmagasabb pontján álló Szent Bertalan kápolna. A hagyomány szerint 1720-ban, Szent Bertalan napján a jég elverte a termést. A szőlősgazdák ekkor határozták el, hogy a kalendáriumok „őszkezdő napja védőszentjének” tiszteletére kápolnát építenek, hogy Szent Bertalan védő karjai „őrizzék meg az itteni népet minden bajtól, a Barkócza-hegyet pedig a természeti csapásoktól”. Hamarosan már állt is a kis templom, amelynek harangját 1743- ban öntötték és 1779-ben azután díszes oltárt is kapott.

A mihályfai Bertalan búcsú nemcsak a szomszédos zalai falvakból is ide járó sokadalomról, hanem a kiadós verekedésekről is megyeszerte híres lett. A rendbontók elriasztására mellette még kalodát is felállítottak, de a századfordulón a főszolgabíró már csak úgy tudta elejét venni az össznépi pofozkodásnak, hogy betiltotta a búcsút. A rendszerváltozás idején romosan álló kápolnát az újjáalakuló hegyközség az Országos Műemléki Felügyelőség és a megyei tanács anyagi támogatásával felújította. 1989 augusztusában, a Szent Bertalan ünnepén celebrált szertartáson Konkoly István megyés püspök szentelte fel.

Kiemelt képünkön: A romosan álló kápolnát a rendszerváltozás idején újították fel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!