Hétvége

2011.06.26. 07:00

Primissima-esély: Jordán Tamás a Primák között

A „Prima” minősítés már megilleti Jordán Tamást – aki kategóriájában az idei Prima Primissima Díj egyik esélyese.

Ölbei Lívia

A magyar színház- és filmművészet kategóriában Béres Ilona színművész, Jordán Tamás színművész, rendező és Tordy Géza színművész, rendező szerepel az idei Prima Primissima-listán – vagyis decemberben hármuk között dől el, hogy ebben a kategóriában ki kapja meg a 2011-es Prima Primissima Díjat.

A díj jelöltjei (a „Primák”) 10 ezer, nyertesei (a „Primissimák) 50 ezer euróban részesülnek. A szintén 50 ezer euróval járó közönségdíjra július elsejétől lehet szavazni a www.primaprimissima.hu honlapon.

A Demján Sándor és a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) által létrehozott elismerés (és alapítvány) kuratóriuma, valamint a döntési folyamatban részt vevő társadalmi tanácsadó testület ezúttal is tíz kategóriában hirdetett „Primákat” – minden kategóriában hármat –, akik természetesen valamennyien Prima Primissima-jelöltek: esélyesek a Prima Primissima Díjra. (Vagy a közönségdíjra.)

A Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának kezdettől tagja Szőnye József, a VOSZ Vas megyei szervezetének elnöke; ő az egyetlen megyei elnök, aki részt vesz a kuratórium munkájában. (Vas megye – a VOSZ vasi szervezete – az elsők között csatlakozott a megyei „Prima-mozgalomhoz” is, amely az egyes megyék szellemi-kulturális életének kiválóságaira irányítja a figyelmet.) Szőnye József azt mondja, külön örömmel tölti el, hogy amikor a jelöltállító kuratóriumi ülésen érvek hangzottak el a lehetséges kategóriajelöltek mellett, Jordán Tamást nem ő – mint javaslattevő – méltatta elsőként. Erre nem volt szükség: többen is hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a Weöres Sándor Színház igazgatójának helye van a Primissima-jelöltek között.

A magyar színház- és filmművészet kategóriában az idén hatvannyolc művész, alkotó közül választotta ki a kuratórium azt a hármat, akiknek a neve végül felkerült a listára. (A „jelöltkínálat” minden évben különböző társadalmi, szakmai szervezetektől érkezik.)

Az érvek (esetleg ellenérvek) még szóban hangzanak el a jelöltállító kuratóriumi ülésen, de a szavazás titkos: minden kuratóriumi (illetve társadalmi tanácsadó testületi) tag maximum három jelöltet nevezhet meg kategóriánként; így alakul ki a végső lista.

„Felséges érzés volt megtapasztalni, hogy Jordán Tamás ´Prima´ lett”, mondja Szőnye József – aki egyébként ezekben a hetekben már az idei Vas megyei „Prima-események” útnak indítására készül. A VOSZ vasi szervezete ez ügyben július 8-án ül össze: akkor lesz a közgyűlés, még várják a lehetséges jelöltajánlatokat.

„A Prima Primissima Díj nagy társadalmi rangot vívott ki az elmúlt években: elnyerése annak az intézménynek a presztízsét is növeli, amelyet a jelöltek-díjazottak képviselnek”, kommentálja a Primadíjat és a Prima Primissima-jelölést Jordán Tamás, amikor arról kérdezzük, hogy mit jelent számára (aki szinte már minden jelentős díjat magáénak tudhat) ez az elismerés.

A Weöres Sándor Színház teraszán beszélgetünk, a szezonnak már vége, de a házban az élet – és a munka – nem áll meg.

Délidőben működik az éttermi nagyüzem, az aulában Silló Sándor rendező az ősszel színre kerülő Tizenkét dühös ember jelmezeiről egyeztet telefonon. Befut Hollósi Frigyes színművész (Kőszegen dolgozik ezekben a hetekben), és nem győzi csodálni-dicsérni a színház hangulatos, barátságos tereit. Ilyen színház tényleg nincs még egy. Jordán Tamás sokszor emlegette az elmúlt években azt a bizonyos „égi forgatókönyvet”:

„A Prima Primissima-jelölés fényében még inkább megerősödik bennem az az érzés, hogy az életemben minden azért történt, hogy a szombathelyi színház létrejöhessen. Ez az én dolgom – ezért volt minden.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!