Véd a kíváncsi tekintetektől

2019.12.07. 07:00

Redőny, ablakfólia, függöny – Amikor kinn sötétedik, benn kell a lámpafény

A téli napfordulóig a sötét órák száma egyre növekszik, a világos órák száma pedig egyre csökken. Ennek következménye a többi között az, hogy hosszabb ideig kell lámpát kapcsolni. Az utcán sétálva pedig akarva-akaratlanul az ablakukon át bepillantást kaphatunk egy-egy család életébe, amit valószínűleg ők szívesen elkerülnének.

Nemes Judit

Az ablak összeköt és elválaszt – nem mindegy, hogyan

Fotó: shutterstock

Sok esetben a lakók nem számolnak azzal, hogy a benti világosság, díszvilágítás jól láthatóvá teszi a benti helyiségekben zajló életet, hiszen nagy valószínűséggel ők kevésbé szeretnék láttatni az utca emberével az életüket, például azt, hogy éppen milyen műsort néznek a televízió­ban.

Ha a függönyeinket nem egészítenénk ki sötétítővel, alternatívaként az ablakfólia nyújthat megoldást a betekintés kivédésére. A betekintésgátló fóliát az ablak teljes terjedelmére, vagy csak egy részére is fel lehet ragasztani. Az üveget egészében befedő fólia választásánál számolni kell azzal, hogy használatával kevesebb fény jut a lakásba, és bezártság érzését is keltheti.

Az ablak összeköt és elválaszt – nem mindegy, hogyan
Fotó: shutterstock

A részleges takarást nyújtó fólia családi háznál, lakásnál jó választásnak bizonyul: a takarandó felületet a lakók kívánsága szerint lehet méretre igazítani. Akár dekor minta is választható bele: négyzetek, ívek, egyszerűbb vagy díszesebb keret. Az ablakfóliák már nem is annyira új generációját jelenti az egyirányú védelmet nyújtó. Ez azt jelenti, hogy csak az egyik – a kinti – irányból nem lehet bekukucskálni az épületbe, belülről viszont akadály nélkül élvezhetjük a kinti panorámát.

Játékosabb megoldásként ablakmatricát vagy papírból kivágott figurákat is választhatunk: az adventi-karácsonyi időszakban a többféle szezoná­lis minta bentről és kintről nézve kellemes a szemnek és kellő méretűt és takarásút választva a tekinteteket az ab­laküvegig vezetik. A matricák mellett azonban hangulatos karácsonyi díszítéssel is kitakarhatjuk az ablak legalsó sávját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!