Hétvége

2017.03.10. 17:35

A Savaria Szimfonikus Zenekar alapító igazgatóját ünnepelték barátai és zenésztársai

A Savaria Szimfonikus Zenekar alapító karnagya úgy tudta, egy különleges kiállítás megnyitójára érkezik az ELTE SEK dísztermébe. Csak később derült ki, hogy a rendezvény valójában az ő születésnapjára szerveződött.

Kovács Ágnes

A helyszínen a karnagyot dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Németh István, a Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese fogadta. Az ünnepelt csak a díszterembe érve tudta meg, hogy a kiállítás helyett a születésnapi koncert szereplői: egykori kollégák, zenekari művészek, barátok és a családja várta.

A nyolcvanadik születésnapon sokan köszöntötték a karmestert, néhányan közülük szívesen emlékeztek régi koncertekre, előadásokra, voltak olyanok is, akik egy-egy személyes történetet osztottak meg a jelenlévőkkel. Eljöttek az estre azok a művészek is, akik a kezdetektől együtt dolgoztak a karmesterrel.

A karmestert a SEK dísztermében dr. Németh István rektorhelyettes és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő fogadta Fotó: Darabos György

Petró János 1960-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, 1962-ben alapította meg a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, amelynek 1991-ig zeneigazgatója és vezető karmestere volt. Az együttes 1974-ben vált önállóvá, hivatalosan profi zenekarrá. A művész nevéhez fűződik a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál megszervezése, továbbá számos ősbemutató, operaelőadás és külföldi koncertsiker. Petró Jánost munkája elismeréseként Liszt-, Bartók-, Pásztory- és Prima díjjal jutalmazták. Az emlékező írások, méltatások mindegyike személyes hangvételű volt, a karmester meghatódva fogadta a gratulációkat. Köszöntötte őt dr. Pusztay János nyelvész, Horváth László klarinétművész, Mérei Tamás csellóművész, Hotzi Ferenc klarinétművész, Rózsa Judit titkársági munkatárs, Kiss Barna zenekar-igazgató levelét pedig fia, Kiss Márton zongoraművész tolmácsolta.

Petró János az ünnepi koncerten feleségével, Králik Judittal

A laudációk szóltak a szorgalmas felkészülésekről, a csodálatos utazásokról, a baráti találkozókról és arról, hogy milyen bensőséges kapcsolat tartotta össze a zenekart a hosszú évtizedek alatt. Kortársak emlékét idézték a jelenlévők és azok a fotók, amelyeket a családi archívumból válogattak a szervezők. Hangversenyek, előadások, családi összejövetelek pillanatait örökítették meg a képek, de rengeteg felvétel kötődött a munkához, így került elő néhány régi fotográfia Weöres Sándorról és Károlyi Amyról, Simándy Józsefről és Lukács Margitról, akik a karmester társaságában mosolyogtak, beszélgettek.

Petró János fontosnak tartotta, hogy szóljon az ünneplőkhöz, megköszönje a feléje irányuló szeretetet, így szívesen említette meg azokat az eseményeket, amelyeket a hosszú évtizedek alatt kollégáival megélt. Az esten felhangzottak a művész szerzeményei, amelyek közül a legkedvesebb a feleségének, Králik Judit fagottművésznek írt két dal volt, Kajzinger Ildikó előadásában. A koncerten vonósnégyes - Illés Klaudia, Nagy-Valera Zsanett, Farkis Zita és az ünnepelt fia, Petró András - játszott. A szólistákat Máriás Zsolt kísérte zongorán. Megtudtuk: az est ötletgazdája Farkas Erzsébet énekművész volt, aki emlékezett a karmester születésnapjának időpontjára, és arra buzdította a családot, március 5-én lepjék meg Petró Jánost egy felejthetetlen ajándékkal. Az ünneplés fogadással ért véget. A Bartók rádió a születésnapon a művész szerzeményeiből válogatott, így köszöntötték Petró Jánost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!