Hétvége

2012.09.09. 07:09

Sötétben tapogatózva: Láthatatlan kiállítás

Akik látnak, fogalmuk sincs, hogyan élnek köztünk azok, akiknek ez nem adatott meg. Ismét megnyílt a Láthatatlan kiállítás, ezúttal a Millenárison.

Osváth Sarolta

Híres hölgyek, Görög Zita, Harcsa Veronika, Kovács Patrícia, Pásztory Dóra, Sütő Enikő és Tompos Kátya társaságában indulhattunk útnak a sötétség birodalmába, hogy a Millenárison újra megnyílt Láthatatlan kiállítást elsőként végigjárhassuk. Az ezúttal tágasabb helyszín sem könnyítette meg a feladatot, valósággá vált a vak vezet világtalant szólás, mivel egy nem látó hölgy kísérte végig a meglehetősen megilletődött és elbizonytalanodott lányokat. Kiérve az éji sötétségből, az első sokk után magukhoz térve elmesélték, mit éreztek.

- Kísérőnk, Margit példája bizonyítja, hogy lehet teljes életet élni látás nélkül is - szűrte le tapasztalatait Pásztory Dóra paralimpikon úszó, akinek nem kell magyarázni, milyen nehézségekkel szembesülnek a fogyatékkal élők a hétköznapokon. - Korábban már jártam a Láthatatlan kiállításon, ám most sokkal intenzívebben éltem meg. Akkor voltam a legelveszettebb, amikor a tér közepén álltam, és önkéntelenül is a falat kerestem.

Görög Zita sem először élte bele magát a vakok helyzetébe, látta a régi kiállítást is, így örömmel vállalkozott az új helyszín bejárására.

- Mindig is érdekelt, vajon hogyan élik életüket, hogyan birkóznak meg a különböző problémákkal mindennapjaik során azok, akik valamilyen fogyatékkal kénytelenek élni. A korábbi kiállítást is számtalanszor bejártam, sőt, több barátomat is elvittem, mert úgy gondoltam, feltétlenül át kellett élniük ezt a sötétben töltött egy órát - árulta el a szociális érzékenységéről is ismert modell.

Harcsa Veronika személyesen is érintett: a húga mozgássérült, így tudja, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk azokra, akik valamilyen fogyatékkal élnek. Ám a teljes sötétséget most tapasztalta meg először.

- Ez felnyitotta a szememet a vakok problémáival kapcsolatban is - mondta. - Markáns élmény volt végigmenni a tárlaton. A sötétben jobban megéltem a saját ügyetlenségem, tehetetlenségem, és bizony rá kellett döbbennem, hogy milyen az, ha a saját bőrünkön tapasztaljuk meg mások problémáját. Fantasztikus élmény volt, hogy a világtalan vezetőnk mennyivel többet tud nálunk és milyen ügyesen birkózik meg a sötétségben feladatokkal - tette hozzá.

A megnyitó konferansziéja Sipos Péter, az Irigy Hónaljmirigy frontembere volt, aki kisfiával tesztelte a vakok világát, és eszébe sem jutott poénkodni. A kiállítás hamarosan kibővül a Láthatatlan Vacsorával és Masszázzsal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!