Hétvége

2015.09.18. 17:51

Staféta Dr. Horváth Milán Ákossal

Mi az ügyvéd szerepe a tanú, illetve a gyanúsított kihallgatása során? - kérdezte dr. Valentyik István dr. Horváth Ákos Milán ügyvédtől.

Bajdó Bettina

bírósági szakban is eljárhat. Az egyes eljárási szakaszokban ügyvéd képviselheti a terheltet, a tanút, és a sértett tanút is, természetesen mindenkit más és más. A terhelt az, akivel szemben büntetőeljárást folytatnak. A terhelt védelme - fajtáját tekintve - lehet kötelező, illetve szabadon választott. A kötelező védelem esetkörén túl az ügyvédi segítség igénybevétele fakultatív. A terhelt védelmét ellátó ügyvéd köznapi megnevezése a „védőügyvéd". Kötelező védelem esetén a védőügyvéd a terheltet már a nyomozati szaktól képviseli, akinek a gyanúsítás közlésétől a megnevezése már „gyanúsított" lesz.

Fotó: Cseh Gábor

Ügyvéd ezen túlmenően - kizárólag meghatalmazás útján - a tanú érdekében is eljárhat, ha ő, a jogairól való felvilágosítás céljából szükségesnek tartja, ez esetben az ügyvéd „segítő közreműködőként" jár el.

Ifj. Benczenleitner András órást kérdezem: Van-e értelme még a mai, „divat órák" korában az órás mesterséggel foglalkozni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!