Hétvége

2013.03.22. 14:46

Staféta Márkus Béla sommelier-vel

Mi alapján pontoznak a borbírálatoknál, illetve hogyan készítsék fel versenyre a borokat? - kérdezte Both Gyula Márkus Béla sommelier-től.

Simon Erzsébet

- Szakmai borbírálatok, borversenyek során általában felkészült borszakértők, borászok értékelik a borokat. Az anonim mintákról legfeljebb csak az évjáratot és a szőlőfajta nevét közlik velük. A legfontosabb szempontok: a bor megjelenése - optikai tisztaság, szín, színárnyalat, csillogás -, illata - tiszta, hibátlan, fajtára jellemző, intenzív vagy visszafogott, esetleg hibás - és zamata - tiszta, hibátlan, összetett vagy egysíkú, alkohol-sav egyensúly, harmónia, rövid vagy hosszan tartó lecsengés.

Az összbenyomások alapján történik a minőségi besorolás, a hibás tételek esetében pedig kizárás a versenyből. A boros gazdák jellemzően a legjobb boraikat nevezik a versenyekre, így hibás tételek ritkán fordulnak elő.

- Az egészséges, érett szőlőből, gondos pincei iskolázással készített és érlelt borok nem igényelnek különösebb felkészítést a megmérettetésre, a szüretet követő tavaszon már meg tudják mutatni szépségüket, élvezeti értéküket. Közvetlenül a verseny előtt történő kezelések - például kénezés, fejtés - általában nem hoznak gyors eredményt, sajnos gyakran a már kialakult hibákat próbálják leplezni velük. Kimondottan versenyborokat készíteni nem etikus, hiszen ez - elsősorban kereskedelmi tételek esetén - megtévesztheti a fogyasztókat. Dr. Nagy Lajos kardiológus főorvostól kérdezem: Milyen jótékony hatásai vannak a mértékletes borfogyasztásnak?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!