Hétvége

2014.10.04. 14:43

Sushi és szamurájkard

Szombathely - Hatodik alkalommal rendeztek japán napot a vasi megyeszékhelyen szombaton. Erre az alkalomra is teljesen megtelt a Savaria Mozi előtere, de a nézőtér és az intézmény összes folyosója is.

Peltzer Géza

Lelkes gyerekek hajtogattak papírfigurákat, ismerkedtek az arcfestéssel, készítettek szakértő segítséggel legyezőket, elmélyülhettek a kaligráfiában, (díszes kézírás) de azok a hölgyek sem csalódtak, akik  kimonót akartak felpróbálni. Apró japán dísztárgyak, könyvek is kaphatók voltak, miközben a színpadon egymást váltották a sportbemutatók (karate, aikido, judo). Később a japán kardot is bemutatta Tóth Lajos, majd a japán néptánccal lehetett ismerkedni Bon Odori segítségével.

Az emeleten és a földszinten is rajzkiállítást lehetett megtekinteni, a mozi nagytermében pedig japán filmeket vetítettek (Pokemon, A boszorkányfutár, Szentjánosbogarak sírja). A japán étkezés iránt érdeklődők sem csalódtak: az alkalmi étteremben lazacot, tonhalat és persze sushit is lelehetett kapni, italból is volt választék: teák, sörök, rizsbor és szilvabor közül választhattak a vendégek. Az emeleten félelmetes szamurájkardok is megtekinthetők voltak, és bemutatót tartottak a Reiki gyógymódból (spirituális gyakorlat, melyet Uszui Mikao japán szerzetes fejlesztett ki).

Medics Tiána gésa frizurával. Mögötte Rákosa Ferencné zalaegerszegi fodrász. A frizura elkészítése mindössze tizenöt percet vett igénybe (Fotó: Peltzer Géza)

Schmitt Csillától, a Japán-Magyar Baráti Társaság helyi vezetőjétől megtudtuk, hogy az egyesület jól működik,  az évente megrendezett japán nap nem az egyetlen rendezvényük, évközben rajzkiállítások, más események is vannak a naptárjukban.

A szombati esemény megnyitójára eljött Shimada Ryusuke is, hazánk japán nagykövetségének kulturális és sajtóattaséja, a megnyitón rövid beszédet mondott dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!