Hétvége

2011.09.24. 09:48

Szapáry Antal emlékezete - Ön tudja ki volt?

Muraszombat dinamikusan fejlődik, s bár a válság szele ide is elért, látványos elszegényedésnek nincs jele. Feltűnően jól áll a kultúra ügye is, bár a történelmi emlékezet frissítésre szorul.

Kozma Gábor

Tavaly a szombathelyi Éhen Gyula Kör, amely a város múltbéli, jeles személyiségeinek emlékét is ápolja, kiemelten foglalkozott Szapáry Antal gróf életútjával. Ennek során jutottak el Muraszombatra, ahol a jeles közéleti férfiú és több családtagja nyugszik. Akkor még nem helyeztek el koszorút a sírján (egy másik jeles magyarén igen), de megfogadták: jövőre megcselekszik.

Így is történt. A szombathelyi önkormányzat támogatása lehetővé tette, hogy a civil szervezet elsőként fejezhesse ki tiszteletét a rendszerváltás óta a Szapáryak és Szapáry Antal gróf iránt. Ha ma megkérdeznénk a vasiakat, hogy ki is volt ő valójában, csak kevesen tudnának helyes választ adni. Muraszombaton még rosszabb a helyzet. Bár ott nyugszik a gróf, de életútjáról alig tud valaki valamit. Pedig a magyar történelem egyik kiemelkedő személyiségéről van szó.

 Amint azt dr. Tilcsik György, a Vas Megyei Levéltár igazgatója egyik könyvében leírja, a sokszálú és sokágú család rengeteget tett az országért. Szapáry Antal barátja volt Széchenyinek, majd Batthyány Lajosnak. Részt vett a sorsdöntő országgyűléseken, liberális ellenzéki főrendként.

Vas megye 1845 novemberi közgyűlésén fősipáni helytartó lett, majd megyei táblabíró. Az 1848-as forradalom és szabadságharc idején, annak nyitányán, jelöltette magát képviselőnek, mégpedig a muraszombati járásban. Berke József állt ki ellene, de a gróf legyőzte. Aktívan politizált Kossuth alatt, és ő volt az, aki békés megoldást szeretett volna elérni Jellasiccsal. A bán elutasította, a harc elkerülhetetlenné vált. Szapáry részt vett a sukorói haditanácson, majd a pákozdi csatában. Ő volt az, aki aláírta a bánnal megkötött fegyverszüneti szerződést. Érdemeiért honvéd őrnaggyá léptette elő Görgey Artúr. A forradalom bukása után üldözték. Szapáryt azonban kemény fából faragták, így a kiegyezés után visszatért a közéletbe, országos karriert futott be.

Nos, ez a férfiú nyugszik a muraszombati temetőben. Sírja, amint azt a körösök is láthatták, omladozóban. A gondozás természetesen a család feladata, de mivel történelmi személyiségről van szó, nem mindegy, milyen a sír állaga (a többi Szapáry-síré még rosszabb). A muraszombatiak nem emlékeznek rá, kivéve azt a szűk kis csoportot, amely még kötődik az anyaországhoz (a 40 ezres városból 400-an). Így valóban fontos tettnek számított az egyesület elmúlt pénteki koszorúzása a gróf sírjánál.

Papp József professzor, a muraszombati könyvtár tudományos munkatársa fogadta az egyesületet és előadást tartott a Szapáryakról.

– Valóban színes és sokoldalú família ez, hiszen akad köztük autóklub vezető, közjogi méltóság, világfi. A család hazai ágán Szapáry György a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt, egy másik Szapáry pedig amerikai nagykövet. Ott is él egy ág. A muraszombati kastélyukat a város megvette, ma az ifjúság kultúrbázisa, s egy átfogó múzeumi tárlatot is rejt – mondta el a professzor. Hozzátéve: őket örömmel tölti el a szombathelyi civilek kezdeményezése. Vagyis a Szapáry-emlékápolás elindult, s remélhetőleg magasabb szintekre is kerülhet. Szapáry Antal gróf szellemisége arra is alkalmas lehet, hogy a két város vezetői találkozzanak. Ily módon is foltozva azon a kétségkívül meglévő lyukon, amelyet történelmi emlékezetnek nevezünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!