mesél a múlt

2020.01.19. 07:00

Száz éve halt meg John Francis Dodge autógyáros

30 éves a szentgotthárdi Opel- és az esztergomi Suzuki-gyár

Kelemen Attila

A Dodge fivérek az első Dodge autóban

Fotó: dodgehistory

284 éve, 1736-ban Skóciában megszületett James Watt, a gőzgép feltalálója.

159 éve, 1861-ben szabadalmaztatták a gőzzel hajtott liftet.

106 éve, 1914-ben Henry Ford bevezette a legújabb találmányát, az autó-összeszerelő futószalagot. A bevezetés következtében a gyártási idő 12 óráról 93 percre csökkent.

A Dodge fivérek az első Dodge autóban
Fotó: dodgehistory

100 éve, 1920-ban meghalt John Francis Dodge, az idősebbik autógyártó és milliomos Dodge fivér. Horace és John Francis először egy biciklikészítő céget hozott létre, ennek nyereségéből pedig megalapították a Dodge Brothers gépgyártó műhelyt. Először az Oldsmobile cégnek készítettek autómotorokat és váltókat, később pedig közös üzletbe kezdtek az akkor még ismeretlen Forddal. Már a befutott Ford cég legnagyobb részvényeseiként alapították meg saját autógyárukat, 1914-ben elkészült első autójuk, és a cégek közt elsőként egy 61 oldalas kézikönyvet is mellékeltek a remek minőségű kocsikhoz. Henry Ford nem sokkal ezután szakmai és anyagi féltékenységből inkább kivásárolta a fivérek részét a Ford-társaságból, és útjaik elváltak.

89 éve, 1931-ben halt meg Kandó Kálmán, az indukciós motor fejlesztője, a villamosvasút egyik megteremtője. Kandónak 1895 után összesen 69 megadott szabadalma volt.

74 éve, 1946-ban megnyílt a II. világháború után Budapest első állandó Duna-hídja, a Kossuth híd.

30 éve, 1990-ben aláírták az Opel- és Suzuki-gyár létesítéséről szóló megállapodásokat. Ennek értelmében Opel-motorokat gyárt, és Opel gépkocsikat szerel össze a létrehívandó szentgotthárdi vállalati egység. Ugyanekkor írták alá azt a japán–magyar megállapodást, amelynek értelmében Suzuki autókat gyártó üzemet létesítenek Esztergomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!