Hétvége

2006.11.04. 03:23

Száz éve született Nemes Vazul

Nemes Vazul egykori celldömölki plébános tiszteletére avattak emléktáblát október 29-én a hajdani bencés rendház, a jelenlegi polgármesteri hivatal ép ...

Tulok Gabriella

A centenárium alkalmából a katolikus kegytemplom tárházában nyílt dokumentum-kiállítás Nemes Vazul életéről és tevékenységéről, a tárlatot Nagy Péter plébános ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Felidézte a plébános alakját, aki szülővárosa, Pápa bencés gimnáziumában érettségizett, majd Pannonhalmán végezte teológiai tanulmányait, latin-görög szakos tanári oklevelét pedig a budapesti egyetemen szerezte. 1932-ben szentelték pappá, ezt követően Pannonhalmán tanított.

1941-ben bízták meg a celldömölki plébánia vezetésével. Idekerülése után hamarosan megszervezte a templom belső renoválásának munkáját. Az ő plébánossága alatt került sor a 40-es évek utolsó nagy celli búcsújára. Később eltávolították a celldömölki plébánia éléről, és más vasi falvakban, Iváncon és Csempeszkopácson folytatta egyházi szolgálatát nyugdíjazásáig.

1956-ban, a forradalom idején a hívek visszahozták Celldömölkre, de a forradalom bukása után ismét távoznia kellett.

Az ünnepi eseményen jelen voltak a Nemes család tagjai és ott volt Várszegi Asztrik is. A Pannonhalmi Bencés Főapátság főapátja celebrálta a tárlatnyitó utáni emlékező szentmisét.

- Vazul atya buzgó, mélyen hívő szerzetes pap volt, aki - ahogy a regula megkívánta - izzó, lángoló szeretettel szolgálta az embereket. Küzdelem és megpróbáltatás volt élete része, de a bencés lelkiséggel, elkötelezetten, jó pásztorként tette a dolgát - hangsúlyozta Várszegi Asztrik.

Az ünnepi szentmise végén az emlékezés koszorúit helyezték el Nemes Vazul sírjánál a templomban. A város és a hívek ragaszkodását korábban, 1993-ban ugyanis azzal fejezték ki, hogy a hívek kezdeményezésére szeretett plébánosuk maradványait elhozták Pannonhalmáról, és a celli kegytemplom kriptájában helyezték örök nyugalomra.

Az emlékezők ezután a polgármesteri hivatal, az egykori bencés rendház épületéhez vonultak át, ahol leleplezték Nemes Vazul emléktábláját.

Fehér László polgármester köszöntötte a gyülekezetet, majd emlékezett a plébánosra. Beszédében kifejezte örömét amiatt is, hogy a bencés rend ismét megjelenik a városban, és az önkormányzattal együttműködve újabb irányokat kap az egyházi élet fejlődése.

Fehér László polgármester és Nagy Péter plébános lep-lezte le az emléktáblát, amelyet a város önkormányzata állíttatott Nemes Vazul bencés rendi celldömölki plébános emlékére születésének századik évfordulója alkalmából. Az ünnepség végén Várszegi Asztrik szentelte, illetve áldotta meg az emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!