Éltető víz

2021.06.20. 17:00

Szent kutak és és gyógyforrások Vas megyében

Az éltető vizet adó kutakat, forrásokat az emberek mindig óvták, védték, szerették. Egy-egy forrásnak akár több ezer éves múltja is lehet. A hosszú történetből mi csak egy-egy rövid időszakot látunk, a legtöbbször az utolsó egy-két évszázadot. Akad néhány kivétel.

Orbán Róbert

Fotó: Orbán Róbert

Ilyen például Szombathelyen a Szent Márton kútja, amelyről már 1360-ból van adat. Ide sorolható a Bozsok területén lévő szent kút is, ahol az írott említések és maga az elnevezés is újabb kori, de Buocz Terézia régész feltárta a római forrásfoglalást. Valószínűleg egyike volt azon kutaknak, amelyekkel annak idején Sabaria vízellátását biztosították. A kút ma Velemet látja el ivóvízzel. Körmend és Németújvár között nagyjából félúton van Szentkút (ma: Heiligenbrunn, Burgenland) település. Az ottani forrást egy 1198-as oklevél „sacrum fons”- ként említi. A közelben álló templom patrónusa Kelemen pápa, aki a forrásfakasztó szentek egyike. A legenda szerint Traianus császár a Krím félszigetre száműzte, ahol egy kőbányában kellett dolgoznia. Társaival együtt sokat szenvedett a vízhiány miatt. Egy alkalommal Istenhez fohászkodva csákányát a sziklába vágta, s nyomban feltört a friss víz. Érdekes, hogy Bük középkori templomát is Kelemennek szentelték, pedig az ottani gyógyvízre – legalábbis a mostani ismereteink szerint – csak a huszadik században bukkantak rá. Jó néhány olyan forrás van, amely a bárdjával vizet fakasztó Szent László nevét viseli. A rábagyarmati is közéjük tartozik, de ott a névadás az 1930-as években történt, a régi szent kutat nevezték át.

A váti szent kút kápolnája Fotók: Orbán Róbert

A források szakrális kultuszában három fontos motívum jelenhet meg: a vízfakasztás, a csodás gyógyulás és az elveszett Mária-kép vagy Mária-szobor megtalálása. Úgy tűnik, hogy a szent kutakhoz korábban inkább egy-egy szent személye vagy valamilyen szent ereklye önálló tisztelete kapcsolódott. Szent Patrik-kúttal, -forrással elsősorban Írországban találkozhatunk, de van Olaszországban, Orvietóban is. Szent Quirinus nevét viseli egy bretagne-i település, Brech forrása. A mellette lévő szobor a szent püspököt ábrázolja, sőt a közeli kápolnát is az ő tiszteletére szentelték.

Előfordul, hogy a szent források és a gyógyforrások fogalma összemosódik. A magyar nyelv jól megkülönbözteti a kettőt, de a németben a két kifejezés már sokkal közelebb áll egymáshoz: Heilquelle (gyógyforrás) – heilige Quelle (szent forrás). Számos olyan szent kutunk van, amelynek vízéhez hozzákapcsolódott a gyógyulás vagy a gyógyítás hagyománya. A gencsapáti szőlőhegy forrásának vízétől egy vak gyermek vált látóvá. A kemestaródfai Rákos-kútról (Miród-forrásról) azt tartották, hogy ott a hideglelősök és a női bajokban szenvedők orvoslást nyernek.

A szent kutak kultusza a tizenhetedik, tizennyolcadik századtól egyre szorosabban öszszefonódott a Mária-tisztelettel, több közülük Mária-kegyhellyé vált. Országosan Mátraverebély, nálunk Vasvár a legismertebb, leghíresebb közülük. A Mária-kép megtalálásának történetével több legendában találkozhatunk. A vasvári változat szerint a domonkosok, amikor a török miatt menekülniük kellett, Mária képét egy fa odvában rejtették el. Amikor visszatértek, nem találták meg, miután a fát kivágták, a gyökerek alól egy forrás vize tört fel.

Régi kútház a vasvári kápolna mellett

A Mária-tisztelethez kötődik a váti szent kút is. A hely gazdái az 1700-as években a „Szent Szűz szolgáinak” is nevezett szervita rendbeliek voltak. A régi kegytemplomot lebontották, a helyén – a falak egy részének felhasználásával – 1967-ben épült föl az új kápolna. A templom alatti kriptát, ahová egykor a szerviták temetkeztek, szerencsére nem bontották el. A helyet ma denevérek lakják, a régi sírtáblákból csak töredékek maradtak.

Azt, hogy pontosan hány szent kút van Vas megyében, nehéz megmondani. Vannak olyanok is, amelyek nem váltak búcsújáró hellyé vagy szinte teljesen feledésbe merültek. Ez utóbbiak közé tartozik többek között a sorokpolányi szent kút is.

Kiemelt képünkön: A szentkúti kápolna Vasváron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!