Hétvége

2008.08.16. 02:26

Szent Mártonunk köpenye

Újabb alkotással erősödik a Szent Márton kultusz. Szombathelyen, a Szent Márton-templom előtti téren augusztus 20-án 12 órakor felavatják a Szent Márton félbevágott köpenye című szoborkompozíciót.

Némethy Mária

Ez a szép szándék a későbbiek során újra és újra megfogalmazódott, de számtalan ok miatt mindig csak elképzelés maradt. A római kövek felhasználásával készült kutat egy 1360-ban kelt oklevél említi, és a 18. századtól a templomot ábrázoló valamennyi metszet, kép megörökíti.

Az idén Szombathelyen, a Szent Mártonról elnevezett templom előtt álló kútszobor elkészítésének 70. évfordulója kapcsán tavasszal kis tárlat mutatta be a szobor készítésének történetét, előadás hangzott el az akkori eseményekről. Sokakban megfogalmazódott: folyjon a kútszobor talapzatából a víz. Dr. Ipkovich György polgármester a Szent Márton Plébánián lévő rendezvényeken többször is kérte a plébánost és a helyi önkormányzati képviselőt: vizsgálják meg, hogyan lehetne bemutatni a beton lappal és gyepszőnyeggel lefedett kutat, miként lehetne az ideérkezőkben tudatosítani, hogy a köpenyét a koldussal megosztó Szent Mártonnak kiemelkedő emlékhelyén járnak.

- Mangliár László építész tervet készített a Rumi Rajki István által alkotott szobor megvilágítására, a kút helyének méltó fedlappal való megjelölésére, a park környezetének rendezésére, és a Szent Mártonra utaló félbevágott köpenyt, letett sisakot és kardot megjelenítő alkotás elhelyezésére. A plébánia Apró Attila szobrászt kérte fel a műalkotás makettjének elkészítésére, a munkák megszervezésére és kivitelezésére - közölte Aigner Géza plébános.

A környezettel harmonizáló, mészkőből készült alkotást a templom előtti téren lévő park bejáratának két oldalán, a betonelemek helyén helyezik el.

Augusztus 20-án avatják. A fél köpenyt, letett katonai sisakot, kardot megjelenítő két faragott kő bevezet a térre, ahol a Szent Márton-kutat emlékkő jelöli. Két kőpad szélén láthatók majd Szent Márton jelképei, attributumai, a vízszintes felületbe vésve pedig a Szombathely-Tours közötti Szent Márton Európai Kulturális Útvonal országainak nyelvén és angolul is olvasható lesz a hely jelentőségét bemutató felirat. Hat nyelven tájékozódhat majd az idegen arról, hogy Szent Márton az a személy, akit megörökít a kútszobor édesanyja megkeresztelésekor, a két fél köpenyt ábrázoló kőfaragás pedig, a templomról készített fényképeken Szent Márton szimbólumként jelenik meg. Az éjszakai díszkivilágítás felhívja a figyelmet Rumi Rajki István kiváló szobrára.

- Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei évben a Szombathelyről Tours-ba zarándokoló két gyalogos fiatal kulacsukat a Szent Márton-kút vizével megtöltve innét indult el, és így sok fényképet, tudósítást láthatott a világ erről a helyről - emlékezik Aigner Géza plébános.

Hallunk tőle még egy hírt. A Savaria Történelmi Karnevál hetében Szombathelyrevárják a tours-i katedrális énekkarát. Több helyen fellépnek majd. Őket is meghívták augusztus 20-ára, a szoboravatás ünnepségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!