Egészséges mozgásforma

2019.08.18. 07:00

Táncoljuk ki magunkból a szorongást!

Nap mint nap többféle érzelmet élünk át, a kellemes érzést keltőktől az egyensúlyunkat megborítókig.

Vas Népe

A zumba jó eszköz a pozitív energiák összegyűjtésére, kisugárzására

Fotó: Shutterstock

Utóbbiak egyike a szorongás, amely lehet kisebb és szakemberi segítséget igénylő is. Több ponton múlik, hogy a szorongás mennyire veszi be magát napi tevékenységeinkbe, néha egy-egy ránk váró, ismeretlen feladat vagy eredmény megismerése vált ki belőlünk félelmet, feszültséget, idegességet és ezek változó arányú keverékét, függetlenül attól, hogy az vélt vagy valós veszélyhelyzethez kötődik.

Amennyiben nem krónikus, hosszú időn át fennálló szorongásos állapotról van szó, illetve hogy ne váljon azzá, összegyűjtöttünk tippeket a kezeléséhez, a szorongáson való túljutáshoz. (Persze nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy amennyiben szükségesnek látjuk, forduljunk szakemberhez. De a különböző mozgásformákat ki lehet próbálni.) A jóga például legtöbbünk számára nem ismeretlen – legalább a neve biztosan ismerősen cseng a fülünkben és valami kellemes, lelket feltöltő tevékenységre asszociálunk. A jóga légzéstechnikákkal, lassú, nekünk megfelelő mozgással segíti a relaxációt, az ellazulást.

A másik jól bevált sport, mozgásforma a szorongás sikeres enyhítésére a tai chi. Gyakorlása javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, a félelmet és a rossz közérzetet.

A zumba jó eszköz a pozitív energiák összegyűjtésére, kisugárzására
Fotó: Shutterstock

Akinek erősebb fizikai aktivitásra van szüksége, húzzon sportcipőt, és futás! A legjobb, ha a szabad levegőn, üdítő, önmagában is megnyugtató zöld környezetben szaladjuk ki magunkból a feszültséget, oda­figyelve közben itt is a megfelelő légzéstechnikára.

Ha még aktívabb, az izmokat még ennél is jobban igénybe vevő sportra vágyunk, a fitnesztermi lehetőségek különböző formáit is kipróbálhatjuk: a többi között a kangoo cipős ugrálós edzést, a spinninget, a zumbát.

Lényeges, hogy olyan sportot válasszunk, ami eltereli a figyelmünket, szükség szerint alaposan megdolgoztat – és mindenképpen jólesik.

És persze az sem baj, ha mindeközben még szórakoztat is minket. Hiszen az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben – és akkor jól érezzük magunkat a világban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!