Múltidéző

2020.05.16. 07:00

Két iskolában kezdték meg a technikusképzést 1985 szeptemberétől Vas megyében

Az országban másfél száz iskola kapott „jogosítványt” erre a feladatra, már csak ezért is volt jelentőségteljes a két vasi intézmény küldetése.

Kelemen Attila

A „Latinka” fogalom volt Szombathelyen

Fotó: VN-archív

A Latinka Sándor Gépipari Szakközépiskolában a mechanikai szakcsoport, a Savaria Közlekedésgépészeti Szakközépiskolában pedig a közlekedésgépészeti szakcsoport tagozatain képeztek technikusokat nappali tagozaton. A beiskolázásról, a képzésről az év májusában nyilatkozott a Vas Népének a két iskola igazgatója.

A „Latinka” fogalom volt Szombathelyen
Fotó: VN-archív

Halmosi Károly, a Latinka direktora elmondta, hogy gépkarbantartó, gépgyártástechnológus, valamint gép- és készülékszerkesztő tagozaton képeznek technikusokat. Három osztályt indítottak, 148 jelentkezőből 105 tanulót tudtak felvenni. Hagyományos képzés csak egy osztályban indult szeptembertől, a felvettek szerszámkészítő szakmát tanultak. A mechanikai szakcsoport három tagozatán tanulók az első két évben elsősorban a közismereti tárgyak anyagát ismerték meg, ezt néhány szakmai tárgy egészítette ki. A második év végén a tanulók alapozó vizsgát tettek, ezután az oktatás két ágon folytatódott.

Farkas Miklós, a Savaria igazgatója arról tájékoztatott harmincöt évvel ezelőtt, hogy a közlekedésgépészeti szakcsoportban két osztályt gépjárműszerelő, kettőt vasútgépész tagozaton szerveztek. A diákok az első években azonos óraterv szerint tanultak, később vált külön egy-egy tagozaton a két osztály. Akkoriban még kicsit bonyolultnak tűnt az egész, talán éppen emiatt jelentkezett kevesebb diák 1985-ben, mint az azt megelőző években. 1984-ben két és félszeres volt a túljelentkezés, 35 évvel ezelőtt „csak” másfélszeres. A két tagozat négy osztályában 106 jelentkezőt vettek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!