izgő-mozgó unokák

2019.08.20. 07:00

Tippek kiránduláshoz Vas megyében, aktív nagyszülőknek

Mit tehet a nagyszülő, ha a nyáron hosszabb-rövidebb időre rábízott unoka mozgásigénye kielégíthetetlen? Kirándulást szervez közös időtöltésnek! Adunk tippeket is, hogy merre: a megyei tanösvényekre, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra vasi szakaszára.

Nemes Judit

A veleméri templom környékén mintha mesébe csöppennénk

Fotó: Unger Tamás

Ha bírja szusszal a nagymama és a nagypapa, nekivághatnak unokáikkal Vas megye vidékeinek – ez főleg akkor jó ötlet, ha a gyerekek mozgás­igénye nagy és szeretnek új dolgokat látni, tanulni. Környékünk bővelkedik tanösvényekben, amelyek nemcsak kialakításuk miatt megfelelők a túrákhoz, hanem azért is, mert a rajtuk elhelyezett információs táblák végigböngészésével jobban meg lehet ismerni az adott környék élővilágát. Nem csak felnőttek, gyermekek számára is rejtenek információkat, sokszor játékos módon tanítják a piciket.

Az Őrség és a Vendvidék mindig jó úti cél, nemcsak az épített örökség vagy a jó rétesek és a hőkön sült perecük miatt – a környéken vezető tematikus utak mentén bemutatják a tündérkertekben az őshonos almafáinkat, a patakok és azok ártereinek élővilágát, vagy éppen történelmi ismertetőt adnak az 1990-es évek előtti időkről, például a határzárról.

A Határkőparkban pihenni is jó egy kicsit
Fotó: Nemes Judit

Az áfonyás tanösvényen Orfalu környékének élővilága, kulturális értékei fedezhetők fel lépéséről lépésre az öt kilométeres táv alatt. Az ismeretbővítő körúton némi szintemelkedéssel lehet számolni: 88,4 méterrel. Akik inkább az őshonos alma-, körte-, szilvafákat fedeznék fel, Szalafő népi műemlékegyüttese felé vegyék az irányt, számukra megfelelő választás az Élet a kaszáló gyümölcsösben névre keresztelt tanösvény. Az útvonalon elhelyezett információs táblák a 300 méteres szakaszon a kialakulásukról, történetékről, ősi gyümölcsfajaikról, gyógynövényeikről mesélnek, valamint a környéken a házak körül élő állatokról. Akik az épített örökséget fedeznék fel inkább, töltsenek még időt a településen, ugyanis a Felsőszeri tanösvény a falu népi építészetének gyöngyszemeire alapozza a látnivalókat, 1700 méter hosszú sétaút.

Ha már Szalafőn jár a család, az erdei határsávban, az ­A180-as határkőnél alakították ki tavaly a Határkőpark kiállítóhelyet. Míg a nagyszülőknek saját életükből ismerősek a tárgyak és az ismeretterjesztő szövegek tartalma, az ifjúság számára már a történelmet jelentik. Nem utolsósorban piknikezőhely is várja a megfáradt kirándulókat a parkban, ahol a nagyi sütijét, csomagolt szörpjét el lehet fogyasztani és élvezni az erdő csendjét, a madarak hangját és emlékezni.

A tanösvények mellett túraútvonalak, mint például a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala (a szakasz az Írott-kőtől Szekszárdig tart) menti látnivalókból is válogathatunk. A kiindulópont maga a 882 méteres csúcs, amelyre magyar oldalon meredekebb úton, ausztriai oldalon pedig jelentősen lankásabb úton, szinte végig autóval el lehet jutni, a csúcshoz pedig egy laza, körülbelül negyedórás séta vezet.

A veleméri templom környékén mintha mesébe csöppennénk
Fotó: Unger Tamás

A határra épített kilátóba érdemes felmenni, pazar látvány tárul a szem elé akár hazánk tájai felé tekintünk, akár Ausztria irányába fordulunk. Az Írott-kőtől Bozsok a következő megálló, ott is a Kalapos-kő, amely tulajdonképpen egy, a zöldpala kőzet felszínén lévő sziklaalakzatot jelent – a környéken több is van belőle.

Legendák is fűződnek a kövekhez, a nagyszülők ezeket még az indulás előtt elolvastathatják a gyerekekkel, vagy ők maguk mesélhetik el nekik a helyszínen az óriásokról, vagy pedig az ördögről szóló történetet. Gencs­apáti-Szentkút felé vehetjük az irányt kocsival, vagy akár bringával is. Dél felé tovább folytatva a túrautat Jákon a templom, Döröskén a víztározó, Nádasdon az Árpád-kori Szent Márton-rotunda mind kiváló úti cél az örökmozgó gyermekeknek.

Mondhatnánk, minden út Rómába visz, esetünkben inkább az Őrségbe: Felsőmarácnál a Himfai park­erdőre és a Cincér tanösvényre, Iváncon az Antal-ligetbe, Őriszentpéteren az Árpád-­kori Szent Péter-templomhoz – és így tovább.

Használják ki a szünidőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!