Maxoljuk ki a szezont!

2019.08.04. 11:30

Tököt tökkel: tökhúsleves, főzelék és édes lepény – mind finom

Ha ügyesek vagyunk, egyetlen nagy tökből elkészíthetünk egy háromfogásos ebédet. Ötletadónk ehhez ugyancsak Szilvágyi Marika.

Tersztyászky Krisztina

Íme a gusztusos tökhúsleves

Fotó: Horváth Balázs

A „tökhúslevesnek” sem a színéről, de még az ízéről se mondaná meg senki, hogy húst nem is látott. Olyan érett tök belsejéből készíthetjük el ezt a finomságot, amelynek a magjai már kemények, és a magot körülvevő anyag szálkás. A leveshez a tök kivájt belsejét használjuk fel a magokkal együtt, a húsából viszont ne kerüljön bele, mert akkor nem lesz szép tiszta a leves.

Hozzávalók: egy másfél kilós érett tök belseje, 4 nagy sárgarépa, 2-3 fehérrépa, 10-15 deka zellergyökér, egy közepes fej vöröshagyma héjastól, 2-3 gerezd fokhagyma, egy zöldpaprika, egy mokkáskanál majoránna (aki szereti), 10-15 szem egész fekete bors, fél mokkáskanál egész kömény, 2 szem szegfűszeg, só.

A tökbelet és a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket három liter vízben, éppen csak bugyogva, lassú tűzön két, két és fél órán át főzzük. Amikor kész, leszűrjük, a tökbelet eltávolítjuk belőle, és a zöldségekkel, grízgombóccal tálaljuk.

Hozzávalók a grízgombóchoz: 2 nagyobb tojás, 7-8 evőkanál búzadara, egy evőkanál étolaj, só, bors, apróra vágott zöldség zöldje, egy mokkáskanál szódabikarbóna. A hozzávalókat összekeverjük, egy óráig állni hagyjuk. Leveskockából készített híg levesben 5-6 perc alatt kifőzzük úgy, hogy a lé éppen csak bugyogjon. Tálaláskor kerül a tányérokba.

Íme a gusztusos tökhúsleves
Fotó: Horváth Balázs

Hozzávalók a tökfőzelékhez: a másfél kilós tök húsa, só, egy közepes vöröshagyma, egy teáskanál pirospaprika, egy evőkanál ételízesítő, őrölt bors, két teáskanál ecet, egy kis pohár tejföl, két evőkanál liszt vagy étkezési keményítő a habaráshoz, kapor.

A tököt meghámozzuk, legyaluljuk. Egy teáskanál sót rászórunk, 15 percig állni hagyjuk, a keletkezett levet kinyomkodjuk. A hagymát szálasra vágjuk, a zsíron megpirítjuk, majd rátesszük a kinyomkodott tököt, a kaprot és a fűszereket. Hozzáadjuk az ecetet is, hogy a tök ne főjön szét, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A forrástól számított 20-25 percig főzzük, majd a tejfölből és lisztből készített habarással behabarjuk. Cukkini- vagy tökfasírttal, rántott padlizsánnal fogyaszthatjuk.

A töklepény úgy készül, hogy a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk, és abba belekeverünk másfél liter tésztára számítva fél kiló enyhén sózott, kinyomkodott reszelt tököt. Vaníliás cukorral ízesítjük. Evőkanalanként serpenyőbe, forró olajra merjük, ellapítjuk, mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Fahéjas cukorba, dióba, mákba forgatva, vagy lekvárral fogyasztjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!