Kezdő háziasszonyok is sikert arathatnak

2019.12.01. 07:00

Trüffelgolyók, akár karácsonyi ajándéknak is – videóval

A következő kolléga, aki megosztja olvasóinkkal egyik kedvenc karácsonyi csemegéjének elkészítési módját, Polgár Patrícia, a Vas Népe gyakornoka.

Tersztyánszky Krisztina

Főzni-sütni nem kell, de elkészítése időigényes. Polgár Patrícia, a Vas Népe gyakornoka ajánlja

Fotó: Unger Tamás

Patti egy olyan édességet választott, aminek az elkészítése ugyan egyszerű, mégis időigényes, mert az összekevert masszát néhány órán át pihentetni kell – ez pedig a trüffel. Mivel valójában sem sütni, sem főzni nem kell a hozzávalókat, csak melegíteni, olyan helyen is elkészíthető, ahol csak egy mikrohullámú sütő áll a rendelkezésünkre. Hűtőre azonban mindenképpen szükség lesz.

Főzni-sütni nem kell, de elkészítése időigényes. Polgár Patrícia, a Vas Népe gyakornoka ajánlja
Fotó: Unger Tamás

Hozzávalók a bonbonhoz: 20 deka nagy kakaótartalmú étcsokoládé, 180 milliliter habtejszín, 2 deka vaj, egy narancs reszelt héja, egy kávéskanál fahéj, a bonbonok díszítéséhez apró, színes és aranyszínű cukor, kakaópor, granulált mandula, de használhatunk darált diót, kókuszreszeléket is tetszés szerint.

A darabokra tördelt csokoládét egy tálkában gőz fölött vagy mikróban olvasztási hőfokon megolvasztjuk. Magasabb hőfokot ne alkalmazzunk, mert odakap és kesernyés lesz. Elég addig melegíteni, amíg körülbelül a fele megolvadt, utána már össze tudjuk keverni egységes masszává. A tejszínt ugyancsak langyosra melegítjük, mert ha hidegen öntjük a csokoládéba, összerántja azt, csomós lesz.

Összekeverjük a csokoládét az apránként hozzáadott tejszínnel, a puhított vajjal, a fahéjjal és a reszelt narancshéjjal. Amikor összeállt a massza, legalább három órára hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve kiskanálnyi adagokból golyókat formázunk és az apró cukorba, a kakaóba vagy egyéb díszítő­anyagba hempergetjük. A trüffel íze alapvetően egy kicsit kesernyés, aki az édesebb ízeket kedveli, az a díszítéssel változtathat az arányokon. A desszertet ajánlott hűtőben tárolni, így legalább egy hétig fogyasztható – persze csak ha el nem fogy korábban.

Patrícia tippje: az egyedi desszertből apró, személyre szóló ajándék is lehet. Ehhez a trüffelgolyókat csomagoljuk celofánba vagy állítsuk bonbonpapírba. Tortacsipkével díszítve, apró díszdobozba helyezve is mutatós meglepetés lehet szeretteinknek.

KARÁCSONY A VAS NÉPE KONYHÁJÁBAN

Az adventi időszakban meglepetéssel szolgálunk olvasóinknak. A Vas Népe munkatársai mutatják meg, milyen csemegék, ételek, italok teszik igazán ünneppé náluk a karácsonyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!