Vérző Magyarország

2020.04.18. 12:00

ÚJ KIADÁS: így látták az írók

Megjelent a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában a Vérző Magyarország című kötet, amelynek eredetijét Kosztolányi Dezső szerkesztette. Ez alkalomból jártunk a kiadónál.

Merklin Tímea

Készül az újabb kötet: Pesti Arnold azért jött, hogy a Soltis Színház jubileumi kiadványáról tárgyaljon Farkas Csabával

Fotó: Cseh Gábor

A Szülőföld Könyvkiadó a járványveszély alatt is folytatja munkáját, a kiadó vezetője hisz abban, hogy az egyik legjobb időtöltés lehet az olvasás. Farkas Csaba, a kiadó vezetője elmondta: két évfordulót kapcsol össze ez a könyv, hiszen idén emlékezünk meg a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról, és 135 éve született Kosztolányi Dezső, aki szerkesztette a most újra kiadott Vérző Magyarország című kötet eredetijét. A kiadó a többi között ezzel szeretne emlékezni, emlékeztetni. Trianon az írókat is megszólalásra késztette, még a korábban politikai témákban véleményt nem nyilvánítókat is, és egy időre egy platformra hozta az értelmiséget. Ennek lenyomata az 1921-ben megjelent, Kosztolányi szerkesztette antológia, a Vérző Magyarország – Magyar írók Magyarország területéért. Ma érdekes és tanulságos újra olvasni ezeket az írásokat.

Készül az újabb kötet: Pesti Arnold azért jött, hogy a Soltis Színház jubileumi kiadványáról tárgyaljon Farkas Csabával
Fotó: Cseh Gábor

 

A kötetben többek között Babits Mihály, Krúdy Gyula, Tóth Árpád, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes vallott arról, miként élte meg Trianon sebét, erkölcsi és lelki drámáját.

A magyar identitás lényeges pontja, hogy elszenvedtük az ország feldarabolását. Egy másik kötettel is készül idén a Szülőföld Kiadó, ami Kosztolányi Dezső 135 éves születésnapja előtt tiszteleg: az író első regényét, A rossz orvost is megjelenteti magyar és német nyelven, illusztrált változatban. A kötet anyagát egy költőtársának családi drámája szolgáltatja, kevésbé ismert és viszonylag ritkán kiadott munkái közé tartozik, bár drámai cselekménye, szuggesztív hangulata, finom lélekábrázolása a későbbi nagy regények és elbeszélések világát ígéri.

Trianonról Babits, Krúdy, Gárdonyi, Karinthy, Tóth Árpád

Farkas Csaba jelenleg is ápolja és építi a kapcsolatokat, nem áll meg a szerzőkkel, szerkesztőkkel közös munkája. Ott jártunkkor érkezett Pesti Arnold a 40 éves Soltis Lajos Színház képviseletében, hogy a jubileumra kiadandó könyvekről tárgyaljon a kiadóval. Készül ugyanis egy történeti összefoglaló kötet Ölbei Lívia szerkesztésé

ben, és egy képes album, amit Benkő Sándor szerkeszt. Előkészületben van egy emlékalbum Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója alkalmából a magyarországi Lengyel Intézet felkérésére. Hamarosan nyomdába kerül Gróf István Fülig a zenében – A blues, a jazz, a rock és a folk világa, a Mississippi deltától a Rába völgyéig című

könyve, egy izgalmas regény: A kínból facsart boldogság, Varga Írisz Dóra: Örökség című ifjúsági regényének második kötete, valamint Rudi János: Magyar passió című történelmi regénye. A Munkácsy-díjas Tóth Csaba festőművész az Isten és a világ című, Szülőföld Kiadónál készülő kötetét XVI. Benedek pápának ajánlja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!