mesél a múlt

2020.06.21. 07:00

Új szülészetre várt a megye

Az építőipari vállalatok az 1980-as évek közepén nem csupán a megyében, de országosan is csak megváltozott körülmények között dolgozhattak. A kisebb beruházási hajlam ellenére a VASÉP Vállalatnak azonban több nagy munkája is adódott 35 évvel ezelőtt. Szombathely legfontosabb 1985-ös beruházása a Markusovszky kórház komplex tömbjének építése volt.

Vas Népe

Fontos beruházás volt a Markusovszky kórház komplex tömbje

Fotó: VN-archív

A megyei tanács a megyei egészségügyi osztály és terv­osztály javaslatára 1967. március 14-én határozta el a megyei kórház teljes rekonstrukcióját. Az átalakítás főbb szempontjai között szerepelt, hogy települjenek egy-egy tömbbe a belgyógyászati, a sebészeti, a szülészeti és a gyermekgyógyászati osztályok. 1979 végére megépült a központi műtőblokk, 1984-ben pedig elkészült a műveseállomás. A nyolcvanas évek közepén már a központi laboratórium, a szülészet, illetve a csecsemő-, gyermekosztály épületén dolgoztak a munkások.

Fontos beruházás volt a Markusovszky kórház komplex tömbje
Fotó: VN-archív

1985 júniusában megfelelő ütemben haladt a külső homlokzat burkolása. Ugyan némi késés mutatkozott a kivitelezésben, ám így is mintegy kétszázan dolgoztak az épületen. Gondot jelentett a belső szerelőipari munkáknál, hogy a szellőzés szerelése anyaghiány miatt lelassult, valamint a vízszintes padlóburkoló lapok minősége nem volt megfelelő. A főmérnökök legnagyobb gondja mégsem ez volt, hanem hogy a kivitelezésben 21 alvállalkozóval és 11 szállítóval dolgoztak együtt.

A szerződések nagy része a közreműködőkkel folyamatosan rendeződött, ám a munkák zavartalan menete megkövetelte a még rendezettebb együttműködést. Különösen annak fényében, hogy a beruházás 1985. december 31-ei határidőt írt elő a műszaki átadásra, illetve az orvostechnikai szerelések lehetővé tételére.

Végül hivatalosan 1987-ben adták át az új főépületet, a komplex szülészeti tömböt, amelyben végre megkezdhették az érdemi munkát az orvosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!