Hétvége

2006.12.02. 03:24

Ünnephez méltó kiadványok

A Magyar Katolikus Rádió két új kiadványát mutatták be a közönségnek csütörtökön az Eölbey-házban: Gyürki László kanonok, pápai prelátus Szent helyek üzenete című kötetét és Nagy Gáspár CD-re mondott verseit. S

Tersztyánszky Krisztina

- Sok olyan előadás hagzik el rádiónkban, amit nem szabad elengednünk az éterbe, hanem gondolatait írásos formában is érdemes az emberek kezébe adni. Ezért indítottuk útjára a Jel Könyvkiadóval együtt Megőrzött hangok sorozatunkat - mondta el Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója. Ennek a sorozatnak a második köteteként látott napvilágot Gyürki László Szent helyek üzenete című könyve, mely a szerző 2006 nagyböjtjében és húsvétján, valamint advent napjaiban elhangzó gondolatait tartalmazza. A plébános és bibliafordító 1973 óta nyolc alkalommal látogatott el a Szentföldre. A kötetbe gyűjtött írásai útikalauzul szolgálhatnak mindazoknak, akiknek megadatik, hogy eljussanak az Üdvözítő szülőföldjére, míg mások számára a bibliai helyek üzenete a lelki zarándoklat lehetőségét teremti meg. Gyürki László elmélkedéseiben - emelte ki a püspök - a személyes, átélt élmények a tudós objektivitásával ötvöződnek. Soós Viktor, a kötet szerkesztője felhívta a figyelmet: az előadások december 3-ától 26-áig 14.53-kor kerülnek adásba.

Megszólalt az elmélkedések szerzője is.

- Három gondolat motivált, amikor ezeket az elmélkedéseket a hívek elé tártam. Először is az, hogy a helyszínek mesélnek, a Szentföld mint ötödik evangélium szól hozzánk. Ösztönzött az is, hogy felhívjam a figyelmet arra a veszélyre, örökös háborús konfliktushelyzetre, mely a fogyatkozó szentföldi kereszténységet fenyegeti. Végül mindenkit bátorítok: ha lehet, jusson el ezekre a bibliai helyekre, mert aki egyszer eljut, az akárcsak én, elkapja a szentföldi lázat, és újra menni kíván.

Nagy Gáspár sajnos nem tudott eljönni a bemutatóra, súlyos betegséggel küzd a kórházi ágyon. A CD-k születéséről Juhász Judit, a rádió vezérigazgató-helyettese számolt be. Nagy Gáspár még a nyáron olvasta mikrofonba költeményeit. Ezekből most, a nagybeteg költő erősítésének szándékával is, két CD-re való válogatást szerkesztettek a szerző közreműködésével. A Szabadítót mondani című összeállításban száztíz vers szólal meg a költő hangján. A szerkesztői építkezés jóvoltából az album átfogó és hiteles keresztmetszetét adja az elmúlt évtizedek költői termésének. A méltató Gyurácz Ferenc, a Vasi Szemle főszerkesztője elmondta: kevés olyan költőnk van, aki Nagy Gáspárhoz hasonló hűséggel és morális következetességgel ragaszkodott keresztény hithez, nemzethez, esztétikai és filozófiai elvekhez az elmúlt gyorsan változó négy évtizedben. Ezt a koherens emberi és költői magatartást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mostani albuma élére a Szabadítót mondani című, több mint harminc éve írott versét választotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!