2019.10.19. 07:00
Vadkovásszal sütöttek tegnap kenyeret a kőszegi Jurisics-várban
Rátz Mónika avatott be tíz jelentkezőt tegnap a házi kenyérkészítés rejtelmeibe. Az Orsolya-napi vásár programjaként újdonság, a tudatos étkezést is célozza a ma folytatódó workshop a Jurisics-várban.
Kenyérsütés, 20191018, Kőszeg, ut, Vas Népe / Unger Tamás
Fotó: Unger Tamás
A szervezők csak kötényt és dagasztóedényt kértek a résztvevőktől, a többi hozzávalóról – a liszttől a són és a magokon át a mindössze liszt és víz elegyéből készült, saját szabályai szerint működő kovászig – ők gondoskodtak.
Rátz Mónika két éve süt otthon kenyeret: nem volt igazán elégedett a bolti kínálattal, kinevelte hát a saját kovászát, és autodidakta módon, majd egy gasztroműhelyben is tökéletesítette a tudását – a tanultakat szívesen osztotta meg.
Kovászos kenyér készítése
Kiderült, hogy nem bonyolult, de hosszadalmas a kovászos kenyér elkészítése, ezért három különböző kenyeret már összeállított otthon – ezeket kisütötték, közben a lányok, asszonyok maguk dagasztották, formázták, végül szakajtóba rakták a kenyereket, amelyeket csak ma sütnek ki, mindezt Mónika iránymutatásával.
Kóstolóért ma, holnap a várudvarra menjenek! És ne hagyják ki a natúrpark többi ízét se!