Hétvége

2013.07.12. 15:30

Vissza az őskorba! - Időutazó tábor a csőszi gyerekeknek

A tavalyi sikeren felbuzdulva ismét megrendezték a kistelepülésen a gyerekeknek az időutazásra épülő, táborozás jellegű játszóházat. Idén őskori jelmezbemutatóval is szolgáltak...

Kocsis Noémi

Apró szőrmóknak, ősasszonynak, vagy ősgyereknek is be lehetett öltözni - utóbbi talán még testhez álló is volt, de valamennyi jelmezes táborozó igazán dicséretet érdemelt az ötletért és a megvalósításért. Mint ahogy a Jobb Otthon Alapítvány, amelynek munkatársai az őskorba visszarepítő játszóház ötletét kidolgozták.

Az Irány a kőkorszak elnevezésű sorozat ugyan csak három napos volt, de igazán tartalmas elfoglaltságot jelentett a fiataloknak. Makraméztak és készítettek réz ékszereket, és nagyon izgalmas perceket ígért a barlanfestmény készítés is. Mert ugyan ki ne mélázott volna el azon, hogyan is készíthették az időben nagyon távoli elődeink azokat a máig fennmaradt, szinte művészi igényességű rajzokat?

Az őskori táborozók vidám csoportja: balról Raul, Bálint, Lilla, Alexandra, Brigitta, Orsi, Valentina, Hajnalka,  Krisztina, Kata, és Ferike a jelmezes bemutatón. (Fotó: Kóber Anita)

De készíthettek a résztvevők őskori hangszereket is, amelyeket aztán hangszerbemutatón lehetett megszólaltatni. Az őskori emberek életéből ugyanis a miénkhez hasonlóképpen nem hiányozhatott a zene, ezért Muzsikus Gábi hétmérföldes tarisznyájában számos dal, csalimese és egy sereg érdekes hangszer lapult. Őt Kovács Gábornak hívják, hivatásos muzsikus - a Fábry show-ból is ismerős lehet, márcsak sokoldalúsága miatt is...

A táborozó 33 gyerek a három nap alatt az ötletgazdával, Kóber Anita családgondozóval együtt fedezték fel az idők kezdetének korát. Az ingyenes részvétel szerencsés volt, mert így valamennyi résztvevő el tudott jönni a helyszínt adó művelődési házba, ahol a három nap alatt még sámánavatáson is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!