Hírek

2014.11.11. 13:50

105 éves a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola

Szombathely - A Bartók Béláról elnevezett szombathelyi intézmény alapításának 105. évfordulójára emlékezünk.

Kelemen Attila

A 19. század végén, az akkor húszezres lakosú város zenei élete fellendülőben volt. A zenekedvelők egyesülete, a Dalos-egyesület dalárdája és a folyton fejlődő zeneiskola rakták le Szombathely később magas nívójú zenei életének alapjait. Az anyagi nehézségek ellenére Stadler Izidor dr. és Knebel Jenő fényképész fáradozása nyomán 1909-ben megalakult a városi zeneiskola, amelynek élére, 32 éven keresztül első igazgatóként Csikor Elemér került. A magát külföldön is képzett zongoraművész, Bartók-tanítvány a fővárosban kívánt „zenedét" alapítani, de halhatatlan mestere rábeszélte: „Vidékre is kell a jó muzsikus, a jó szakember. Egy percig sem kell ezen gondolkodni!"

Az Eölbey-ház, mely húsz évig adott otthont a szombathelyi zeneiskolának.

És mégis elkezdődött a küzdelmes, mégis gyönyörű 105 esztendő. Kezdetben „albérletben", csupán két teremben, negyvennyolc növendékkel, váltakozó tanári létszámmal oktattak. 1989-ben – mint ahogy azt a Vas Népe akkor megírta – már nyolcszáz növendéke volt az akkor 80. születésnapját ünneplő zeneiskolának, s a tanári kar létszáma is 52-re nőtt. Az iskola szinte állandóan költözve és bővülve beépült a város életébe: hangversenyek, rangos rendezvények tanúskodtak minderről.

A Bartók Teremmel egybeépített korszerű zeneiskola épülete látható. Fotó: VN-archív, Kelemen Attila

A fellendült egyesületi tanodát 1916-ban vette át a város. 1945 után a társadalom átalakulásával, a város fejlődésével szinkronban volt a zeneiskola is. Mind többen tanultak zenét annak ellenére, hogy az iskola a volt Eölbey-házban, rossz körülmények között dolgozhatott 1968-ig. Közel ötven éve a Rákóczi utcában a Bartók Teremmel egybeépített jelenlegi, korszerű otthonába költözhetett az intézmény. Kezdetben hét zongoraterem, 19 hangszeres oktatóterem, kamarazeneterem, s egy kétszáz személyes hangverseny segítette a művészi oktató-nevelő munkát. Az intézmény Bartók Béla nevét 1956 óta viseli. Az iskola a hatvanas évek közepétől vállalta, hogy a megye zeneiskolai hálózatát kiépíti. Így jött létre Celldömölkön, Körmenden, Sárváron, Szentgotthárdon a zeneiskola, Vasváron kihelyezett tagozat volt, Vépen és Gencsapátiban pedig kihelyezett osztályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!