Hírek

2015.12.10. 13:08

12 ágy lett a kupakokból Szombathelyen! - Ott voltunk a kórházban az átadón

Szombathely – Lezárult a szeptemberben kezdődött kupakgyűjtő kampány: Fekete Lilla több mint 130 ezer forintot gyűjtött össze az apró műanyag kupakokból. Mobil fekhelyeket vett és vitt a Markusovszky kórház gyermekosztályára.

Bakos Ágnes

2640 kilogramm műanyag kupak gyűlt össze három hónap alatt, szeptember elejétől november 30-áig. Ennyi kupak 132 ezer forintot jelentett, a pénzt pedig egy másik kezdeményezés egészítette ki, hogy csütörtökön 12 mobil fekhelyet vihessen Fekete Lilla a kórházba.

A szükség ismert volt: Lilla szerencsére nem saját tapasztalatból, de megtudta, hogy nem tudnak hol aludni azok a szülők, akik elkísérik beteg gyerekeiket a kórházba. Csak a még anyatejes babák tudnak az anyukájukkal aludni.

Megoldás kellett – Lilla talált is.

Elkezdte a kupakgyűjtést, először Szombathelyen, majd szerte Vas megyében. Aztán gyűjtöttek neki kupakot Budapesten is, de még Ausztriából is érkezett szállítmány!

– Nem is tudom, mennyi volt a postaköltség, de öt kilót küldtek, lehet, hogy többe került eljuttatni, de az a lényeg, hogy ők is kivették a részüket a kezdeményezésből.

Ezt nem gondolta volna Lilla a gyűjtés legelején. Akkor egy ágyra való kupakkal számolt. Remélte, segítség lesz az adománya.

Aztán negyed év alatt óriási kezdeményezéssé nőtte ki magát az ötlet. Lilla pedig, minden félreértést elkerülendő, a gyűjtés, csomagolás, beváltás minden mozzanatát dokumentálta, és százak követték a gyűjtés Facebook oldalán, hol is tart a munka. Mert óriási munka lett belőle: érte menni, pakolni, összeszedni, csomagolni, válogatni, aztán visszaváltani a rengeteg műanyagot.

Lilla azt mondta, voltak negatív tapasztalatai, de rengeteg pozitív élménye is. Nem gondolta volna, hogy ennyien akarnak segíteni, ha egy nemes ügyről van szó.

Horgászágyakat vásárolt a pénzből: strapabíró, masszív és könnyű, kicsire összecsukható fekhelyeket. Meg persze könnyen tisztíthatóak, fertőtleníthetőek, ez is fontos szempont a beteg gyerekek között.

Dr. Oroszlán György, a Markusovszky Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályának főorvosa csütörtökön vette át az ágyakat. A nővérek megtanulták Lillától, hogyan is kell fekhellyé bontani az alumíniumvázas szerkezetet – mint mondták, az apukák feladata lesz az „ágyazás".

A tanulság?

Fekete Lilla ötlete és áldozatos munkája nyomán sok kupak sok ágyat ér. Sok kicsi műanyagból kényelmes fekhely lesz a gyermekosztályon.

Sok hasonló összefogással pedig sok minden elérhető. Nem csak a kórházat segítve...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!