Hírek

2016.09.01. 13:42

150 ezer látogató és 1200 felvonuló: csillagos ötösre értékelték az idei szombathelyi karnevált

Több mint 150 látogató, atrocitás nélküli lebonyolítás és több új ötlet a jövőre nézve. Ez volt a XVII. Savaria Történelmi Karnevál, ami a polgármester szerint „piszkosul” jó volt.

Turbók Attila

- Piszkosul jól éreztük magunkat a családunkkal együtt a három napban – tömören fejezte ki magát Puskás Tivadar polgármester a szombathelyi rendezvény záró sajtótájékoztatóján. Ahogy mondta, ha nem is a legszakmaibb véleményt adta, de a lényeg ez volt, a város legnagyobb idei rendezvénye minden várakozást felülmúlt.

A Történelmi Témaparkban tartotta sajtónyilvános értékelőjét a szombathelyi karnevált szervező önkormányzati cég és a városháza. a polgármester és Koczka Tibor alpolgármester, valamint Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft .ügyvezetője, akár számokban, akár élménybeszámoló szerűen előadott értékelője egybehangzó volt: Ave Savaria jövőre is.

Ha szigorúan a számok nyelvén fejezzük ki a vasi megyeszékhely háromnapos fesztiválját: 7 színpad, 135 ezer kötélugrás, 570 hagyományőrző, 1200 viseletes felvonuló, 50 szervezet a civil korzón, 209 kézműves, 76 vendéglátós, 34 borászat, 8 pálinkás (ez a kiállítókra vonatkozik), közel 40 fotós, 112 diák foglalkoztatott, 35 mentők általi ellátott, 257 véradó, 5 ivókút és ismételve: több mint 150 ezer látogató.

A karnevál statisztikái mellé Puskás Tivadar polgármester még néhányat felsorolt: 18 delegáció vett részt a fesztiválon, melyek 14 országból érkeztek és a város vezetője szerint számos tárgyalást folytattak Szombathely jövőjére nézve. Szombathely polgármestere azonban kiemelte, a rendezvény atrocitások nélkül, biztonságosan zajlott le.

- A helyiek egyre jobban magukénak érzik ezt a rendezvényt, egyre többen váltják az inget és nadrágot tunikára a karneváli hétvégén, ami csak egyet jelenthet: az együvé tartozás érzését – emelte ki egybehangzóan a karnevál egyik legnagyobb tanulságát a város polgármestere és alpolgármestere. Koczka Tibor érdekességképpen hozzátette: még a kínai delegáció is tógában jött, hiába, a kínaiak nagyok a másolásban.

Grünwald Stefánia a szervezés kapcsán kiemelte, mind a karnevál előtt, mind utána időben tudták a város köztereit „rendbe hozni". – A tapasztalatokat még értékeljük, ám annyi már most is elmondható, a Thália kertje egy sikeres újítás volt idén, amelyet jövőre szándékozunk tovább bővíteni – jegyezte meg az ügyvezető.

A karnevál „utóéleteként" a Székesegyház fényfestése szeptember 20-ig megmarad, a karnevál honlapján  pedig játékos vetélkedőt indítanak a részvevők élménybeszámolói alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!