Hírek

2011.01.30. 12:15

150 millió forintot kap a jáki templom

150 millió forintot kap a jáki templom felújításra - közölte dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője a január 29-én a jáki művelődési házban tartott fórumon.

Merklin Tímea

A helyi vezetők, képviselők, egyházi méltóságok, régész-művészettörténész, műemlékvédő szakemberek közreműködésével megtartott lakossági fórumon visszatekintettek a korábbi felújítási kezdeményezésre, amely az első Orbán-kormány idején indult, aztán félbeszakadt.

- Már lassan a templom oldalában hagyott állványzatot is restaurálni kellene, nemcsak a templomot, tíz éve nézzük, mint rothad, gombásodik, penészedik - mondta dr. Hende Csaba miniszter, aki 2006 óta parlamenti képviselője Jáknak.

Elmesélte, hogy 2009 őszén Orbán Viktor felcsúti házában, amikor arról esett szó, mit venne pártfogásába, ha indulna, két dolgot mondott: a 86-os út és a jáki templom helyrehozatalát. Azóta kitartóan lobbizott, kétszer utasították vissza, de végül sikerült elkülöníttetnie a jáki templom számára 150 millió forintot, egy olyan helyzetben - mondta-,  amikor 600 milliárdos takarékossági csomagot jelent be a kormány hamarosan.

 

A fórum résztvevőit arról tájékoztatták, hogy 150 millió forint van a templom felújítására, de hogy lehessen valamit kezdeni a további helyi, műemlékvédelem alá eső épületekkel, tovább kell gyűjteni erőforrásokat, adományokat.

Keresni kell a pályázati lehetőségeket, hiszen a falu jövőjéről, megélhetéséről van szó. Az ide érkező turistákat el kell szállásolni, megfelelő hely kell az étkeztetésükhöz.

Az új Széchenyi-tervben való részvételhez alapítani kell egy gazdasági szervezetet, mert az egyházmegye nem tud majd pályázni.

- 250 millió forintot lehet igényelni a Gyógyító Magyarország programban  - mondta felszólalásában Varga Dezső.

Helybeli társadalmi összefogás is szükséges ahhoz, hogy a falu végig tudja vinni stratégiai terveit.

Mint megtudtuk: külső segítő is akadt. A Rotary Klub kereste meg Hende Csabát, hogy hova küldje jótékony célú báljának és gyűjtésének bevételét, és a miniszter a klub figyelmét is a jáki templom ügyére irányította. A január 29-én a Hotel Claudiusban tartott bál teljes bevételét Jáknak adják, a belépő 12 ezer forint volt. Az éjfél körül tartott jótékonysági árverésen értékes műtárgyakat tettek a kalapács alá, ez a pénzt, illetve a számlájukra a későbbiekben felajánlott összegeket is a román templom felújítására adják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!