Hírek

2016.08.24. 18:59

16 ezerért portást is kapnak a diákok - Kis szombathelyi koleszkörkép

Szombathely - Egy kollégiumban 12 és 18 ezer forint között mozognak a havi költségek. Van túljelentkezés, de közel sem akkora, mint régen.

Budai Dávid

A sikeres egyetemi felvételivel nem szűnik meg minden gondja a diáknak, sőt, máris generálódik egy új, ez pedig a lakhatás kérdése. Feltéve, hogy a diák korábbi lakhelyétől távol kezdi meg a tanulmányait, négy lehetőség közül választhat, amiből kettő meglehetősen ritka. A ritka esetek, amikor az elsős diák beköltözik az éppen itt élő rokonokhoz, vagy pedig szülei lesznek olyan jók, és vesznek neki egy lakást.

Fotó: Szendi Péter

Gyakoribb eset, hogy a diák albérletbe megy, vagy pedig kollégiumba. Hogy melyik a jobb? Nehéz erre válaszolni. Az biztos, hogy aki egyetemistaként nem él kollégiumban, az sok mindenből kimarad. Jó, ha tudjuk, hogy a kollégiumi évek a családi legendáriumban mindig előkelő helyen szerepelnek. Ha egy társaságban nem akarunk kifogyni a munícióból, amikor éppen sztorimesélés van, töltsünk el egy évet egy kollégiumban, és nem lesz gondunk. Meg persze olcsóbb is, mint az albérlet, azt ugyanis nemigen ússzuk meg 30 ezer forint alatt, plusz még persze a rezsi. És ez akkor ennyi, ha csak szobát akarunk, ha lakást bérelnénk, akkor minimum 50, maximum 200 ezer, amit fizetni kell, meg persze a rezsi és a többnyire kéthavi kaució. A saját szoba, a kényelem, a nyugalom, a szabadság érzése persze mind-mind a lakásbérlés mellett szól, de tévedünk, ha azt hisszük, hogy a koleszszoba szinonimája a linóleumos padlónak, a zsúfoltságnak és a kopott bútoroknak. Lássuk, hogy aki nem riad vissza az intenzív diákélettől, hisz a közösség erejében és a megtakarított pénzét inkább hagyná egy bár pultján, mint egy főbérlő tenyerén, annak milyen lehetőségei vannak a vasi megyeszékhelyen.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja jelenleg két kollégiummal és 562 hallgatói férőhellyel rendelkezik. Miután az egyetemre idén hét híján hétszáz hallgatót vettek fel, elsőre azt gondolhatnánk, hogy akkor ez a kérdés meg is oldódott, majd a maradék 140 megy albérletbe. Ha egy évig tartana az egyetem, biztosan így is lenne, ám ne feledjük, nem csak gólyákkal telik meg a város szeptembertől, de visszatérnek a felsőéves hallgatók is.

Ahhoz, hogy kollégisták legyünk egy bonyolult pontozási rendszerben kell jól teljesítenünk. Minél távolabbról érkezünk, annál több pontot kapunk. Ha messzebbről jövünk, mint 351 kilométer, akkor például négy pont jár. Ugyancsak kaphatunk pontot, ha jó tanulók vagyunk, vagy ha alacsony az egy főre jutó jövedelem a családban. Sőt, ha segítjük az egyetemi életet, akkor is jár a pluszpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!